Friese huisartsen voorbereid op komst coronavirus: "Draaiboeken liggen klaar"

De Friese huisartsen zijn klaar voor de komst van het coronavirus. Dat zegt voorzitter Bart Maats van de Friese huisartsenvereniging. "We hebben alle maatregelen gevolgd, zoals die ons geadviseerd zijn."
Coronafirus husdokters
De laatste weken worden huisartsen veel gevraagd naar het coronavirus. "Daarom is het ook goed dat er een publiekscampagne is, waarbij mensen goede en objectieve informatie krijgen. Dat haalt natuurlijk al een heleboel onrust weg", zegt Maats.
De huisartsen hebben regelmatig overleg met elkaar over wat ze moeten doen als het virus Fryslân ook bereikt. Zo zijn er onder andere afspraken gemaakt over wat er moet gebeuren als een praktijk dicht moet. Ook is er regelmatig overleg met de GGD, de ziekenhuizen en het RIVM. "Alle afspraken zijn gemaakt, de draaiboeken liggen klaar, al het materiaal is voorhanden", laat Maats weten. "En dan nu maar hopen dat het zo lang mogelijk niet naar hier komt."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Ondanks dat het coronavirus Fryslân nog niet bereikt heeft, moeten andere patiënten nu soms wel wat langer wachten. Maats: "De aandacht gaat nu wel heel erg veel naar corona en de griepepidemie. Dat is logisch, maar dan kan het zijn dat mensen met problemen die wat minder urgent zijn daardoor langer moeten wachten."

Misschien komt het virus hier wel niet?

De kans dat het coronavirus helemaal niet naar Fryslân komt is volgens Maats heel klein. "Iedereen verwacht dat als het een griepepidemie is, het ook in Fryslân zal komen. Maar hoe langer we het kunnen uitstellen en hoe kleiner we de piek kunnen houden, hoe minder belasting voor het gezondheidssysteem. En dat is waar we met zijn allen mee bezig zijn."
Verslaggever Wytse Vellinga ging langs bij de praktijk van Maats in Gorredijk