IN KAART: Criminaliteit in Noord-Nederland

De politie heeft afgelopen dagen bij zeventien invallen en aanhoudingen in Noord-Nederland onder andere drie kalasjnikovs, pistolen, drugs en andere munitie gevonden. De acties begonnen op donderdag 27 februari en in de loop van de dagen werd er steeds meer duidelijk. En dan was er ook nog die grote brand in Oosterwolde, vlakbij het centrum van de politieacties.
Een overzicht van wat er tot nu toe gebeurd is:
Aan de Lavendelheide in Drachten schiet de politie op donderdagavond 27 februari een man uit Marum neer. De politie wilde de man aanhouden in verband met een grote actie in Noord-Nederland. Bij de actie worden invallen gedaan op zeventien plekken, onder andere in Drachten, Leeuwarden en op twee locaties in Oosterwolde. In totaal worden er tien mensen aangehouden, waaronder drie Friezen: een 34-jarige man uit Oosterwolde en twee mannen van 31 en 34 jaar uit Leeuwarden.
De Kringloopwinkel in Oosterwolde, het centrum van de invallen © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
In Drachten werden er drie mensen aangehouden. In de auto van een van de verdachten vond de politie twee automatische wapens, waaronder een kalasjnikov-geweer.
Bij de grote actie heeft de politie ook huizen en auto's doorzocht. In een van de doorzochte auto's werden twee kalasjnikovs, twee pistolen en drie kilo synthetische drugs gevonden. Daarnaast werden er in een van die huizen meerdere lege verpakkingen van handgranaten gevonden.
Het Openbaar Ministerie laat weten geschrokken te zijn dat er kalasjnikovs zijn gevonden. Justitie noemt het een opvallende vondst.

Bewaking in de nacht

Een speciale ploeg van Defensie heeft verstopte wapens en munitie in verbogen ruimtes gevonden. "Met het blote oog was dit niet waarneembaar, maar wel grijp- en gebruiksklaar", zegt de officier van justitie daarover.
Sommige panden werden in de nacht van donderdag 27 op vrijdag 28 februari extra bewaakt, om sporen veilig te stellen en ervoor te zorgen dat Defensie vrijdag verder kon zoeken. Dat werd met röntgenapparatuur gedaan. Er is beslag gelegd op telefoons, simkaarten, computers, gegevensdragers, valse identiteitspapieren en administratie.
© De Vries Media
Volgens het Openbaar Ministerie bevestigen de vondsten de verdenkingen: handel in vuurwapens en verdovende middelen, fraude en geweldsmisdrijven.
Oosterwolde lijkt het centrum te zijn. De Kringloopwinkel in het dorp is een belangrijke locatie. Het pand wordt sinds 1 januari door een 34-jarige man uit Oosterwolde gehuurd. Hij is een van de verdachten in het onderzoek, en een van de drie gearresteerde Friezen. Hij is geen onbekende van de politie. In 2013 kreeg hij celstraf opgelegd voor zijn betrokkenheid bij de Tsjûkemarmoord. Hij huurde het gebouw in Oosterwolde met een 36-jarige kompaan uit Hoogeveen. De kompaan is eveneens gearresteerd.
De man uit Hoogeveen is volgens onderzoek van RTV Drenthe ook geen onbekende van de politie. Hij staat volgens hen bekend als inbreker en zou al eens veroordeeld zijn voor fraude.
Fryslân Hjoed over criminaliteit in Noord-Nederland:
Easterwalde

Toeval?

Twee dagen na de actie, in de nacht van zaterdag op zondag, brandt vlakbij de Kringloopwinkel in Oosterwolde een grote loods volledig af. In de loods zat onder andere een houtbewerkingsbedrijf en een kermisexploitant.
De afgebrande loods lag vlakbij de Kringloopwinkel © Omrop Fryslân

Onderzoek gaat verder

In het dorp gaan veel geruchten rond over de oorzaak van de brand. De politie begrijpt dat er een verband wordt gelegd tussen de twee incidenten, maar onderzoekt nog of dat verband er ook daadwerkelijk is.
De technische recherche werkt met zeven mensen aan een uitgebreid sporenonderzoek. Bij het onderzoek worden onder andere politiehonden ingezet. Daarnaast worden er grondmonsters genomen, er wordt in de grond gegraven en een helikopter maakt luchtbeelden. Getuigen vertellen dat ze bij de brand grote deuren van de loods hebben zien openstaan. Ook zijn er opnames van bewakingscamera's die nog bekeken moeten worden.