Nieuw betaalsysteem voor parkeergarage in Heerenveen

De parkeergarage aan het Geert Willigensplein in Heerenveen is deze week dicht, want het krijgt een update. De garage is 13 jaar oud en niet meer helemaal van deze tijd. De technische apparatuur is verouderd en moet worden vernieuwd.
Parkeergarage in Heerenveen wordt vernieuwd © Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
De garage is in 2007 gebouwd. Dan zou je zeggen dat het nog niet zo oud is. Projectleider Willem de Haan erkent dit: "het is zeker niet heel oud en hij kan nog prima 40 jaar mee, maar de techniek moet wel regelmatig vernieuwd worden." De kaartlezer was de laatste tijd buiten gebruik en bij maar één automaat kon er met een bankpas worden betaald. Als de garage straks aangepast is, kunnen klanten ook bij de uitgang betalen bij het uitrijden.

Veiligheid verbeteren

"We willen de veiligheid ook verbeteren, door de kaartlezers ook goed te laten koppelen met de loopdeuren. Zodat alleen mensen die hier wat te zoeken hebben, die hun auto hier hebben geparkeerd, er in en uit kunnen komen en dat er geen andere mensen in en uit kunnen." Vroeger kwamen er wel mensen in de garage die er helemaal niets hadden te zoeken. Er zijn toen ook wat vernielingen en brandjes geweest. Om dat aan te pakken wordt de garage maximaal afgesloten. Alleen mensen met een abonnementspasje of kaartje kunnen in en uit de garage.
Verslaggever Johanna Brinkman in gesprek met projectleider Willem de Haan

Waterdicht maken

Het is een groot project dat in één week tijd klaar moet zijn. Er zijn veel bedrijven en aannemers bij betrokken om alles op tijd klaar te krijgen. Zo moeten er kabels worden getrokken voor de automaten en wordt het beton aangepast zodat het ook droog blijft in de garage.
"Er komt een buffer in de kanaalplaatvloeren te liggen. De kanaalplaatvloeren zijn hol, daar hebben ze een paar betonplaten overheen gedaan. Daar gaat het water in, het is een soort waterreservoir", legt Tjibbe Oosterhof, aannemer beton, uit.
Johanna Brinkman in gesprek met Tjibbe Oosterhof, aannemer beton
Het heeft ongeveer negen maand geduurd om de aanpassingen in te plannen. Maar tot die tijd was het wel veilig om de auto daar te parkeren, verzekert De Haan. "Iedereen heeft hier altijd veilig kunnen parkeren en ik heb ook geen meldingen gehad van schade aan auto's."
Tot maandag kunnen abonnementshouders rond de garage parkeren. Andere bezoekers kunnen op verschillende plekken in het centrum van de stad parkeren of gratis bij bijvoorbeeld het terrein bij de Mc Donalds of het voetbalstadion.
Komende maandag gaat de vernieuwde parkeergarage weer open en kunnen er in ieder geval 320 auto's geparkeerd staan.