UNIS Flyers nationaal kampioen na winst in thriller

De ijshockeyers van de UNIS Flyers zijn Nederlands kampioen worden. Zondag won de ploeg in Heerenveen de finale om de landstitel met 4-2 van HIJS Den Haag. De Friese ploeg wist twee keer op gelijke hoogte te komen na een achterstand. Het is de tiende keer dat de Flyers de titel in de wacht weten te slepen.
© Margo Mulder
De bezoekers kwamen halverwege de eerste periode op voorsprong. Met een man minder onderschepte Den Haag de puck en Stace van Bentum wist de 0-1 in het net achter Martijn Oosterwijk te slaan. Toen de ploeg uit Heerenveen even later opnieuw powerplay had, lukte het hen om zelf te scoren. Trevor Petersen zorgde voor de gelijkmaker.
Vroeg in de tweede periode kwamen de Flyers opnieuw op achterstand. Donny van Musscher schoot de 1-2 hoog binnen. Vlak voor het eind van die periode kregen de bezoekers ook nog een grote kans om hun voorsprong uit te breiden met een penalty shot, maar dat kon Oosterwijk voorkomen.

Spectaculaire ommekeer

De Flyers zorgden in de laatste periode voor een spectaculaire ommekeer. Petersen scoorde, opnieuw met powerplay, zijn tweede treffer. Een paar minuten later zette Marc Nijland de thuisploeg zelfs op voorsprong na een uitbraak. Aanvoerder Trevor Hunt wist er in de laatste minuut 4-2 van te maken. Hij profiteerde ervan dat Den Haag zonder goalie speelde.
Daarmee was het nog even onrustig op het ijs en dat was niet voor de eerste keer in deze finale. Den Haag-speler Van Musscher werd nog naar de kleedkamer gestuurd. Na de ophef moest er nog dertien seconden gespeeld worden. Daarna kon de ploeg van Mike Nason de titel vieren.
Verslaggever Freerk Wijma over de slotfase van de wedstrijd
© Margo Mulder
De Nederlands Kampioen wordt bepaald door een wedstrijd tussen de twee best geklasseerde Nederlandse teams in de BeNe League. Dat zijn de Flyers en Den Haag. De Flyers spelen thuis, omdat ze hoger zijn geëindigd. Hierna worden de play-offs om de titel van de BeNe League nog gespeeld.