Manon Kamminga tweede bij finale Marathon Cup, Groenewoud derde

Manon Kamminga is tweede geworden bij de finale van de KPN Marathon Cup in Leeuwarden. De winst ging naar Irene Schouten en Marijke Groenewoud uit Hallum werd in eerste instantie derde, maar kreeg na afloop een rode kaart en werd uit de uitslag gehaald. Jade van der Molen uit Heerenveen eindigde op de tweede plek in het eindklassement van de Marathon Cup.
Kamminga in een eerdere wedstrijd © Orange Pictures
Verschillende groepjes probeerden weg te komen, maar Clarien Kleibeuker reed de gaatjes elke keer weer dicht. In de laatste ronde gingen Schouten en Kamminga ervandoor. Schouten was het snelste en won, gevolgd door Kamminga. In een chaotische eindfase ging de klassementsleider Imke Vormeer onderuit.

Rode kaart Groenewoud

Na afloop van de maraton kreeg Marijke Groenewoud een rode kaart voor haar actie waarbij Vormeer viel. Groenewoud had nog nooit eerder zo'n finale meegemaakt. "Er werd zoveel gevochten. Het was precies bij het ingaan van de bocht. Ik zat achter Vormeer, ik zag niet precies wat er gebeurde, maar wel dat ze onderuit ging", vertelt ze na afloop.
Kijk hieronder naar de reactie van Marijke Groenewoud na afloop van de wedstrijd. Toen was nog niet duidelijk dat ze een rode kaart had gekregen:
Marijke Groenewoud oer de marathoncup yn Ljouwert

Vormeer wint klassement

Nummer één in het klassement Imke Vormeer ging een paar ronden voor het einde onderuit. Jade van der Molen had haar voorbij kunnen gaan, maar ze kwam niet verder dan een achtste plek en pakte niet genoeg punten om Vormeer van de winst te houden.
Ondanks haar rode kaart wist Marijke Groenewoud haar koppositie te behouden in het jongerenklassement, daardoor wint ze het 'witte pak' voor de beste jongere in het peloton.