Run op desinfectiemiddel: geen handgel meer te vinden

Er is in Fryslân een run op desinfecterende handgel. De uitbraak van het coronavirus op twee plekken in Nederland heeft ertoe geleid dat mensen met man en macht desinfectiemiddelen kopen. De schappen in winkels waar de gel te koop is, zijn leeg. Er hangt een briefje bij dat het spul tijdelijk uitverkocht is.
© ANP
Ook mondkapjes zijn niet meer te krijgen. De gel of handalcohol is volgens het RIVM een goed middel om handen te ontsmetten.

Alcohol als alternatief

Omrop Fryslân-verslaggever Jeroen Boersma deed een steekproef in Harlingen, Franeker en Leeuwarden. Overal is de desinfecterende gel uitverkocht. "We hebben heel veel besteld, maar er is niks binnengekomen", vertelt een verkoper in Franeker. "We hopen dat we volgende week donderdag weer iets krijgen, maar dat is ook nog fifty-fifty. Nu worden zelfs flesjes met normaal alcohol verkocht om de handen mee te desinfecteren, maar daar is het natuurlijk niet voor." In Leeuwarden is het verhaal hetzelfde: "We hebben niets meer, maar ik ben er vandaag misschien wel twintig keer naar gevraagd. Vorige week kocht iemand 25 mondkapjes in één keer. Die zijn nu ook uitverkocht trouwens."

In de aanbieding

In veel winkels is handzeep in de aanbieding, ook in combinatie met handgel. De zeep is volop verkrijgbaar, de gel is al uitverkocht. Mensen rennen winkels in en stoppen bij het schap waar het zou moeten liggen. Het enige wat ze zien is een briefje met de tekst waarop staat dat het product er tijdelijk niet is. Op internet worden al woekerprijzen gevraagd voor de flesjes. Zo kun je twee flesjes van 60 milliliter bestellen voor bijna 35 euro. Normaal kosten die enkele euro's.

Wel gel bij de vishandel

Bij een vishandel in Harlingen staat een grote fles met desinfecterende handgel op de toonbank. De vrouw achter de toonbank laat weten dat ze dat het hele jaar door hebben: "Dat heeft niks met het virus te maken! Dat hebben we op voorraad." Toch kan de verslaggever geen flesje van haar overkopen: "Haha, dat lijkt me niet verstandig. Wij willen dat onze klanten blijven aanbieden. Even lekker schone handen na een visje."
Verslaggever Jeroen Boersma ging op zoek naar desinfectiemiddel