Ireen Wüst en Antionette de Jong kanshebbers voor de wereldtitel allround

Schaatsters Antoinette de Jong en Ireen Wüst zijn beide kanshebber voor de wereldtitel allround dit weekend. Maar ze zijn beslist niet de enige. De wereldtop is misschien wel groter dan ooit. De Jong zegt dat een podiumplaats haalbaar is. Ireen Wüst komt voor maar één ding naar Hamar: "Als ik hier ben, wil ik winnen ook."
Reportage Antoinette de Jong en Ireen Wüst
"Het is eigenlijk best wel lastig", begint Ireen Wüst. "Bij de mannen heb je er misschien twee of drie die kunnen winnen. Bij de dames heb je een hele rij aan kanshebbers."
De wereldtop is misschien wel nog nooit zo breed geweest. Naast de Nederlanders Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje (rijdt voor Gewest Fryslân) is Martina Sáblíková de grote favoriet en ook titelverdediger. Maar ook Ivanie Blondin (Canada) en Natalja Voronina (Rusland) zijn podiumkandidaten. "Ik denk zelfs dat je Lollobrigida niet moet uitvlakken." Zo komen we op een totaal van zeven kandidaten. "Maar dat maakt het toernooi wel echt heel leuk", zegt Wüst met een glimlach.
Dit toernooi een toetje? Dat zou ik denigrerend vinden.
Ireen Wüst over it WK Allround
Wüst werd twee weken geleden wereldkampioen op de 1500 meter. Dat was dit seizoen het belangrijkste. "Ik heb nooit onder stoelen of banken geschoven dat dat mijn doel was dit seizoen. Maar als ik hier rijd, wil ik winnen ook." En dus gaat ze er nog een keer volledig voor. "Dit toernooi een toetje? Dat zou ik denigrerend vinden."
Wüst had wel wat last van een jetlag. "En al de regen die er in Nederland viel, daar werd je ook niet vrolijk van. Ik moest wel even wennen. Maar goed, daar heeft iedereen die hier rijdt last van." Wüst denkt dat ze in het voordeel is op de korte afstanden. Logisch, als wereldkampioene op de 1500 meter. "Ik denk dat ik op de 500 meter ook veel kan winnen. Ik denk dat ik erg veel snelheid heb."
Het volledige interview met Ireen Wüst:
Ynterview Ireen Wüst
Antoinette de Jong is iets terughoudender over haar kansen. Na lang doorvragen zegt ze: "Een podiumplaats is haalbaar, maar vraag mij het alsjeblieft na één dag nog eens."
De Jong haar voorseizoen was niet goed en ze plaatste zich op de individuele nummers niet voor het wereldkampioenschap afstanden in Salt Lake City. Maar ze lijkt op tijd in vorm te zijn. "Ik ga weer wat beter over het ijs. Het was in het begin van dit seizoen harder werken." Bovendien ligt dit ijs haar goed, zegt ze. "Ik heb graag hard ijs en ze hebben hier hun best gedaan er goed ijs van te maken."
© Orange Pictures
De Jong werd in 2016 en 2019 derde op het allroundtoernooi. Dat wil ze graag verbeteren. "Dat wordt lastig met zo'n brede top., Maar ik ben misschien wel het meest stabiel. Sáblíková en Voronina zijn goed op de lange afstanden, Ireen is beter op de korte en ik ben op alle afstanden wel aardig goed, hahaha."
Het volledige interview met Antoinette de Jong:
Ynterview Antoinette de Jong
Omrop Fryslân doet het hele weekend verslag van het WK Allround en Sprint in Hamar. Kijk hier naar het interview met Letitia de Jong. Het sprinttoernooi is vrijdag begonnen, het allroundtoernooi is zaterdag en zondag.