Gedeelte van Schiermonnikoog wordt weer Fries

Een gedeelte van het oosten van Schiermonnikoog dat langzamerhand opschuift, hoort binnenkort weer bij Fryslân. De provincie Fryslân is begonnen met een procedure voor grenscorrectie. Volgens Peter van den Meerschaut van de provincie is de veiligheid een belangrijke reden voor de correctie.
© Rijkswaterstaat
De provincie wil bij calamiteiten duidelijk hebben welke gemeente, provincie en Veiligheidsregio moet reageren. Volgens Van den Meerschaut heeft de correctie niets met de containerramp van de MSC Zoe te maken. Momenteel valt een gedeelte van e oostkant van Schier onder de Groninger gemeente Het Hogeland. Voor correctie van de grens is een herindelingsprocedure nodig.

Nog in ontwikkeling

Van den Meerschaut geeft aan dat de besluitvorming nog in ontwikkeling is. Volgens hem kan het weleens een tijdje duren voordat het zover is. "Belanghebbenden kunnen zienswijzen indienen op het ontwerpbesluit. Vervolgens gaat de aanvraag naar het Rijk."
Waar de nieuwe grens van Schiermonnikoog komt, is nog niet bekend. Het streven is in ieder geval dat vanaf januari 2021 de grens in zee komt te liggen. Die grens ligt nu nog op het strand van Schiermonnikoog.
De hjoeddeistige grins fan gemeente Skiermûntseach en Het Hogeland © Provinsje Fryslân
Er is al een tijdje discussie over de vraag of Schier niet beter bij Groningen kan horen. Geografisch gezien ligt het eiland voor het grootste gedeelte ter hoogte van Groningen. Door de sterke stroming van de zee spoelt zand weg vanaf de westkant van het eiland. Op de oostkant komt er juist weer zand bij. Zo verplaatst het eiland steeds meer richting het gebied van de provincie Groningen.

Verkoop

Eerder verkocht Groningen een gedeelte van het eiland aan Fryslân voor 274.500 euro. Schiermonnikoog moest toen 23.000 euro betalen aan de gemeente Eemsmond. Dat gedeelte van het eiland hoort sinds 2006 weer bij Fryslân. Het ging toen, net als nu, om een gedeelte met voornamelijk zand en water.