Stellingwerver brouwers komen met nieuwe biertjes, en plan voor zorgbrouwerij

Niet één, maar twee nieuwe en bijzondere biertjes worden vrijdagochtend gepresenteerd in Hotel Lunia in Oldeberkoop. Het gaat om een triple en een quadruppel, van de kleine brouwerij De Heer'n van Stellingwarf in Wolvega.
© ANP
De mannen zijn al drie jaar bezig met het brouwen van hun bier. In 2017 kwam het eerste biertje op de markt, De Ondeugend Blond, en nu drie jaar later brengen ze nog eens twee bieren uit.
"Wij zijn vijf vrienden die wel van een biertje houden, en toen kwamen we eigenlijk op het idee: hoe mooi zou het zijn dat we zelf onze bieren gingen brouwen. En van het één komt het ander", vertelt René Boornstra, één van de mannen van de brouwerij.
De ingrediënten zijn geheim. "Eén ding mag ik wel verklappen, dat is het water wat gebruikt wordt. Die komt natuurlijk uit de bron uit de Stellingwarf", legt Boornstra uit. Uiteindelijk willen de mannen naar zo'n zes of zeven biertjes.

Zorgbrouwerij

Op vrijdagochtend is de presentatie van de twee nieuwe bieren, met twee burgemeesters erbij om hen een boodschap mee te geven.
"We hebben nu een kleine brouwerij, maar we willen eigenlijk toe naar een grote brouwerij, naar een zorgbrouwerij, die arbeidsplaatsen kan opleveren voor mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld voor mensen met een beperking, die doelgroep. Op die manier kunnen we die mensen dan misschien een dagbesteding geven."
Gesprek met René Boornstra over de nieuwe biertjes