Letitia de Jong voor WK sprint: "Nog nooit met zo'n hoog niveau aan de start gestaan"

Het wordt de derde keer dat Letitia de Jong aan de start staat van een wereldkampioenschap sprint. Ze is beter dan ooit en hoopt die lijn door te trekken naar het Noorse Hamer, waar ze vrijdag start met het WK sprint. "Ik hoop dat ik mijn beste klassering ooit hier kan halen."
Letitia de Jong
Helemaal hersteld van het WK afstanden twee weken terug is De Jong nog niet. Net als haar vriendin Ireen Wüst heeft ze nog wel wat last van de jetlag door de reis vanuit Amerika. "We kwamen beiden moe uit Salt Lake City. In Nederland was het ook niet lekker weer, dat helpt niet mee om er doorheen te komen. Maar dat geldt voor iedereen die hier rijdt. Als ik vrijdag aan de start sta, ben ik het allemaal weer vergeten", vertelt De Jong vanuit Hamar.
Omrop Fryslân kijkt vooruit op het WK sprint en allround met verschillende schaatscoaches. Donderdag verschijnt deel een met Jac Orie van Jumbo-Visma. Vrijdag beschouwen we het WK sprint voor met Martin ten Hove, coach van Letitia de Jong bij Team Iko. Hij is, net als zijzelf, hoopvol over de kansen van De Jong.
© Orange Pictures
Op het WK afstanden reed De Jong persoonlijke records op de 500 en 1000 meter, de beide afstanden die ook twee keer geschaatst worden op dit WK sprint. Dat geeft de schaatsster uit Veenwouden goede hoop. "Ik denk dat ik nog nooit met zo'n hoog niveau aan de start heb gestaan. Ik hoop dat ik een constant toernooi schaats en dan hoop dat ik mijn beste klassering ooit hier kan halen."
Als ik zo doorga, kom ik er ooit vanzelf.
Letitia de Jong over de wereldtop
Vorig jaar eindigde ze als dertiende en in 2018 als achtste. En dus gaat ze nu voor een top zeven-klassering. "Ja, dat klopt." De stap naar de échte wereldtop lijkt misschien nog net wat te ver, maar als De Jong haar ontwikkeling zo doorzet? "Als ik zo doorga, kom ik er ooit vanzelf."
Bekijk hieronder het volledige interview met Letitia de Jong.
Letitia de Jong foar WK sprint