Demente ouderen het ijs op: "Ze denken terug aan vroeger"

In een rolstoel het ijs op. Dat stond er donderdagochtend op het programma voor een kleine groep ouderen uit woonzorgcentrum Swettehiem uit Leeuwarden. De gebeurtenis zorgde bij de groep, die te maken heeft met dementie, voor bijzondere aandenkens. "Ik heb het schaatsen vroeger op de Dokkumer Ee geleerd en dat gevoel komt nu weer boven."
Rolstoel reedriden mei deminte âlden
Met de grootste vaardigheid worden de ouderen op het ijs van de Elfstedenhal in Leeuwarden gezet. "Ik kon vroeger niet heel goed schaatsen, maar op het ijs redden wij ons wel", zegt mevrouw Dekker. Maar Sven Kramer inhalen lukt nu natuurlijk niet meer", voegt ze lachend toe.
Sandra Onclin van de organisatie drukt mevrouw Dekker het ijs over. Ze kijkt met veel plezier over het ijs heen. "Het is zo bijzonder om de mensen zo te zien", zegt ze, terwijl ze met Dekker een wedstrijdje doet. "Dat je van zo iets simpels zó kunt genieten."
Terwijl Onclin haar verhaal doet, doet organisator Sandra Molenaar de schaatsen aan. Zij rijdt naar Onclin toe en vult haar collega aan. "We willen de mensen op hun oude dag tot nog een bijzondere ervaring geven."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
"Dit is zo mooi om mee te maken", begint een emotionele Tiny van Daalen haar verhaal. Tiny zit in de rolstoel die door Molenaar vooruit geduwd wordt. Ze zit met een kleedje over haar schoot, dat haar in de hal warm houdt. "Je bent geen sneeuw en ijs meer gewend, en daar zit je dan. We halen allemaal gekke capriolen uit. Het is een succes dus dit kan als het aan mij legt wel vaker. Het hoeft niet eens op het ijs te zijn, maar gewoon even erop uit is al mooi."

Herinneringen

Zeer interessant is dat ouderen het niet alleen voor het plezier doen, maar er ook veel herinneringen van krijgen. "Ik voel mezelf weer even dat kleine meisje op de Dokkumer Ee," zegt mevrouw Dekker. "Het voelt alsof ik het schaatsen net geleerd heb." Sandra geniet als zij de reacties van de ouderen hoort. "Net in de kantine zag je oude noren en bekende schaatser op de muren van vroeger. De ouderen herkenden die allemaal."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
De ouderen krijgen als afsluiting nog een echte kaart van de elf steden. Mevrouw Van Daalen neemt het met een hand van onder haar kleedje vandaan aan. "Ik vind het mooi, maar wil nu wel aan de warme chocolade."
Ferslachjouwer Willem Vermeltfoort wie by it reedriden