Fokkens over busvervoer in dorpen: "Ik wil geen lucht vervoeren"

Dorpsbewoners hoeven niet bang te zijn dat busverbindingen compleet vervallen, zegt gedeputeerde Avine Fokkens naar aanleiding van de commotie over het nieuwe programma van eisen voor het openbaar vervoer. Toch moet er volgens haar wat veranderen. Tot nu toe zijn er 55 reacties gekomen op het nieuwe plan, waarvan 3 van dorpsbelangen.
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
"Alles ligt nog open op dit moment. Elk dorp of elke kern dat nu een vorm van openbaar vervoer heeft, zal dat ook behouden. Dat wil niet zeggen dat het hetzelfde niveau is, maar ze houden hoe dan ook een vorm van openbaar vervoer," zegt gedeputeerde Fokkens. Er is 32 miljoen euro beschikbaar, maar dat moet volgens Fokkens goed worden uitgegeven. "We hebben heel veel wensen op heel veel vlakken. Ik kan het geld maar één keer uitgeven."
"Ik snap dat men het in stand wil houden, maar dan zou ik ook willen dat mensen die er iets van vinden ook daadwerkelijk in die bus stappen. We zien helaas dat er op heel veel lijnen veel lege bussen rijden. Ik geef steeds aan: ik wil geen lucht vervoeren, maar personen. Ik vind het mooi om te zien dat mensen in het verweer komen, maar ik zie nog veel liever dat mensen ook echt in die bus stappen," geeft ze aan.
Gedeputeerde Avine Fokkens
Edou Hamstra van de PvdA heeft wel begrip voor de situatie, maar meent ook dat er wat anders kan: "Er zijn ook veel bussen die leeg rondrijden. Daar moet je wat mee en dat snappen wij goed. Maar er zijn ook mogelijkheden om meer mensen in de bus te krijgen en zo een lijn weer rendabel te krijgen in plaats van te schrappen. Dat kan door het verlagen van de tarieven, door de kijken naar de route, door het aanpassen van een bus zodat er meer mensen mee kunnen."
Edou Hamstra van de PvdA

Buslijn 71

De petitie voor het behoud van buslijn 71 is binnen een dag al 2.200 keer getekend. Dat aantal is veel groter dan de initiatiefnemers hadden verwacht. Dat zijn de dorpsbelangen van Marsum, Ingelum, Bitgum, Bitgummôle, Berltsum en Wier. Men dacht dat dit aantal pas op 17 maar zou worden behaald. Op die datum sluit ook de mogelijkheid om reacties in te dienen op het conceptplan van de provincie.