Provinciale Staten wil gaswinning opnieuw onder de aandacht brengen

Ook in Fryslân moeten inwoners makkelijker een vergoeding kunnen krijgen bij schade door gaswinning. Enkel in Groningen ligt de bewijslast bij de NAM, zij moeten bewijzen dat schade aan woningen niét door gaswinning komt. Provinciale Staten willen dit ook voor Fryslân, omdat hier ook 68 kleine gasvelden zijn. De Staten hebben een motie aangenomen en dragen het college op om het onder de aandacht te brengen bij de minister.
Provinsjale Steaten wol gaswinning op 'e nij ûnder de oandacht bringe
Jochem Knol van GroenLinks is niet te spreken over de houding van minister Wiebes. "Wij vinden dat heel slecht. In Groningen heeft dat veel kwaad bloed gezet: het betekent grote bedrijven tegen de eenzame burger. Wij willen heel graag dat er geen rechtsongelijkheid is, in Fryslân hetzelfde als in Groningen. Wij begrijpen niet dat daarvan afgeweken wordt en ik ben blij dat de voltallige staten unaniem voor deze motie heeft gekozen."

'Vecht hier alsjeblieft voor'

Daarom zal er een brief aan de minister worden geschreven. "Als provincie heb je niet erg veel in te brengen. De wetgeving vindt in de Tweede Kamer plaats, op 18 maart wordt het weer behandeld. Wij willen nogmaals onder de aandacht brengen dat dit echt niet kan," seit Knol. "Wat mij opviel is hoe emotioneel dit onderwerp ligt. Er is schade, er zijn jarenlange procedures. Inwoners zeggen: vecht hier alsjeblieft voor. Je moet als inwoner procederen tegen bedrijven die een groot juridisch apparaat achter zich hebben."
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Bij Opende was een aardbeving van 1,4 op de schaal van richter, maar de minister zei dat de kans daarop minder dan 42 procent is. Knol: "Daar gaat het helemaal niet om. Schade is schade. In Groningen is ook alles jarenlang gebagatelliseerd. Grote of kleine schade, je hebt recht op een schadevergoeding. Bij Opeinde is een aardbeving geweest van 1,4, maar het hoeft maar 1,8 te zijn vlakbij je woning en dan heb je schade."
Jochem Knol van GroenLinks