Zorgen in Noardeast-Fryslân over 5G-netwerk: is het onontkoombaar?

Grote zorgen en veel vragen over het 5G-netwerk. In het gemeentehuis van Noardeast-Fryslân was woensdagavond een bijeenkomst over dit onderwerp. Ook raadsleden van Dantumadiel en Tytsjerksteradiel werden hier bijgepraat. Het ging over de technische kant, maar er werd ook kritisch gesproken over mogelijke consequenties voor de gezondheid. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) denkt echter dat het onontkoombaar is dat het netwerk er komt.
De bijeenkomst over 5G © Omrop Fryslân, Willem de Vries
Rudolf van der Berg was uit naam van de VNG aanwezig. Hij gaf aan dat het uitrollen van een 5G-netwerk voor gemeenten met name veel aanpassingen in regels betekent. "Het houdt in dat gemeenten hun infrastructuur, gebouwen, lantaarnpalen beschikbaar moeten stellen voor antennes. Dat is veel werk, daar moeten regels voor zijn en contracten voor af worden gesloten. Daar moet je rekening mee houden in de gemeentelijke organisatie."
Van der Berg noemt Kollum als voorbeeld. "Hier in Kollum staat op dit moment één antenne, dat is niet veel werk. Maar men moet straks 98 procent van het gemeentegebied dekken met 8 megabit per seconde, dus er moeten meer en kleinere antennes bij komen. Net voor die kleinen is meer werk nodig. Dan zijn er in Kollum misschien wel 5 of 10 antennes nodig. Aan het eind van het jaar komt de nieuwe wet, dan kunnen we er de komende twintig jaar gebruik van maken. In juni is er een veiling, dus in juli zou het 5G hier kunnen worden geactiveerd."
Rudolf van der Berg van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Zorgen over straling

Toch zijn er ook veel zorgen. Op het gemeentehuis waren ook veel inwoners, zoals Nynke de Jong: "Ik heb me de afgelopen jaren verdiept in straling en wat het met je kan doen. Toen kwam ik erachter dat het onderzoek van 1998 is en in de media worden blootstellingsnormen genoemd. Maar als het een norm van 1998 is, toen we nog maar net begonnen met mobiele communicatie. Toen was ik zeven jaar oud. Dat is daarna echt nog wel ontwikkeld. En er is ook alleen maar naar thermische effecten gekeken, dus hoe erg warmt een zak met zout water op bij blootstelling aan straling. Als je een beetje nadenkt: een lichaam is veel complexer. Het is niet goed om alleen daar naar te kijken. Dat is niet pluis, er moet ander onderzoek komen."
Margriet Wolf uit Noardburgum is het met De Jong eens: "Ik heb hersenletsel. Ik ben overgevoelig voor geluid omdat mijn brein tics heeft gehad van tia's, laat staan dat daar ook nog straling bij komt. Het gaat er mij om dat er maar met straling gedaan wordt alsof het niets is. Omdat je het niet ziet, of zo. Natuurlijk doet straling wat met mensen. Men begint aan iets wat niet reëel getest is. De testen die gedaan zijn met mensen zijn gedaan in 4G-omgevingen, of slechts een of twee jaar, of met een zoutzak."
Nynke de Jong en Margriet Wolf

VNG houdt vast aan Gezondheidsraad

Van der Berg geeft aan dat hij zich niet zoveel zorgen maakt. "De VNG zegt tegen gemeenten om goed te kijken naar wat de Gezondheidsraad erover zegt. Er staat veel zin en onzin op internet. Dat kun je als gewone ambtenaar niet zomaar volgen, maar die raad is ervoor ingesteld en daar werken wetenschappers. Zij zeggen dat het geen probleem is, de limieten zijn hoog genoeg en er zijn geen redenen om ongerust te zijn."
Hij denkt dat iedereen het op den duur ook gewoon wil. "Net zoals toen de gsm er ooit kwam en dat wij allemaal wifi thuis hebben, zullen we vast ook allemaal 5G willen hebben. Niemand wil terug naar een telefoon zonder camera en internet. Grote en kleine gemeenten hebben ermee te maken. Als VNG werken we ook voor die gemeenten zodat we met z'n 355'en samenwerken."