Friese scholen schrappen reizen naar Italië door coronavirus

Leerlingen van het Leeuwarder Lyceum en Piter Jelles !mpulse gaan volgende week niet naar Napels. De scholen vinden de risico's te groot nu er steeds meer corona-gevallen in Italië bijkomen, hoewel er in Napels en omgeving nog geen besmettingen zijn.
It Ljouwerter Lyceum © eigen foto
Volgens Piter Jelles !mpulse was het een eenvoudig besluit. "Je wilt dat de leerlingen onbevangen en in vertrouwen op pad gaan en dat ze een mooie ervaring kunnen opdoen. Niet dat ze bang zijn voor een eventuele besmetting", vertelt teamleider Ralph de Jong er over. "Dit gaat het doel voorbij van wat je met de leerlingen wilt bereiken."

Kosten

Nadat het besluit is meegedeeld aan de leerlingen en ouders heeft de school tientallen mailtjes gekregen van ouders die blij zijn met het besluit van de school. De leerlingen die mee zouden krijgen het geld voor de reis terug, maar de school verwacht niet dat het reisbureau waar de reis is geboekt, de kosten zal terugbetalen, omdat er geen negatief reisadvies geldt. "Ik denk dat centraal moet staan dat je die kinderen niet een reiservaring biedt die negatief is", legt De Jong uit.
Het normale lesrooster draait gewoon door, dus de leerlingen worden volgende week wel gewoon op school verwacht. Die draaien in de normale lessen mee. "De leerlingen vonden het eerst jammer, maar nu snappen ze het ook en kijken ze uit naar een gewone lesweek."

Reis nei Rome skrast

Ook het CSG Liudger in Drachten heeft een reis naar Rome geschrapt. Komende week zouden de leerlingen van 4havo en 5vwo naar Italië. "We hebben de reis uitgesteld omdat we de veiligheid van de leerlingen voorop stellen", zegt locatiedirecteur Ina Everts van de Raai locatie in Drachten.
Ze weten nog niet wanneer de reis wel kan. "We zagen dat het code geel is in Italië, dan is het niet verantwoord om daar heen te gaan." Er staan nog andere reizen op de planning, naar Berlijn en Parijs. Die gaan vooralsnog wel door, maar het Liudger houdt de ontwikkelingen in de gaten. "Ouders hebben natuurlijk vragen over de veiligheid van hun kind. Als die in het geding komt, gaan we niet op reis. Dat is onverantwoord."
Ralph de Jong van Piter Jelles !mpulse over de reis die niet meer door gaat