Meer brandmeldingen over pelletkachels: maar waar ligt de oorzaak?

De meldkamer Noord-Nederland krijgt de laatste jaren steeds meer brandmeldingen over pelletkachels. Het is zelfs zo erg dat minister Knops van Binnenlandse Zaken om tafel wil met de Nederlandse haard- en kachelbranche. Het ligt niet aan de kachels, zegt pelletkachelverkoper Theo Hiemstra, maar mensen gebruiken het verkeerd.
In pelletkachel © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
De oorzaak van de problemen met de pelletkachels zou de verkeerde installatie zijn, maar daar is pelletkachelverkoper Theo Hiemstra uit Menaam het niet mee eens. Volgens hem weten gebruikers vaak niet goed hoe de kachels werken.
Uit ervaring kan ik zeggen dat het vaak menselijke fouten zijn. Het bakje waar de korrels in vallen, moet elke dag even worden geleegd, want aan het einde van de dag zit er vaak een laagje op de bodem en dan kan een opstartprobleem veroorzaken", legt Hiemstra uit.

Automatisch

Een pelletkachel werkt volledig automatisch. Zo regelt de kachel zelf hoeveel pellets (fijngeperste houtkorrels) er nodig zijn voor een bepaalde temperatuur. Die vallen dan vanzelf uit een grote bak achterin de kachel, in het bakje waar het wordt aangestoken. Te veel korrels in de kachel doen, kan dus niet.

Verstopping

Wel kan een brander verstopt raken door vuil, waardoor er niet genoeg lucht bij komt. Dan kunnen de pellets niet goed branden en kan er veel rook ontstaan. Dat is echter niet gevaarlijk. "Als je dan ook nog de stekker uit het stopcontact trekt, omdat je het niet vertrouwd, dan stopt de ventilator en dan komt er helemaal veel rook vrij."
Hierdoor denken veel mensen al snel dat het mis is en bellen ze het alarmnummer, meent Hiemstra. De brandweer doet daarna melding van een brand, omdat zij soms ook niet weten hoe een pelletkachel werkt.

Voorlichting aan brandweerlieden

Daarom nodigt de verkoper brandweerlieden uit om eens langs te komen, zodat hij het allemaal kan uitleggen. "Dan kan ik hen informatie geven over hoe de kachels werken en hoe je er veilig mee kunt omgaan."

Even veilig als een cv-ketel

Hiemstra baalt van het beeld dat nu wordt geschetst van een onveilig apparaat. "Het is even veilig als een cv-ketel, met sensoren die op temperatuur kunnen worden uitgeschakeld en een luchtdrukschakelaar die de kachel in- en uit kan schakelen. Dus het is veilig, maar de gebruiker bepaalt de veiligheid ook mee."
Verslaggever Jeroen Boersma is bij Theo Hiemstra in Menaam