PVV kritisch over noodopvang asielzoekers in Leeuwarden

De PVV vindt het raar dat er in AZC in Leeuwarden komt, terwijl die op andere locaties in Nederland sluiten. Max Aardema van de PVV: "Ik had graag gewild dat het ons was voorgelegd, dan hadden we er wat over kunnen zeggen. In ons programma staat dat wij niet voor het uitbreiden van AZC's zijn. Er zijn verschillende AZC's die na de contractperiode sluiten vanwege overlast, daarom had ik graag willen weten wat voor AZC hier komt en wat dat betekent voor de omgeving."
Fraksjefoarsitter Max Aardema fan de PVV yn Provinsjale Steaten
De PVV in de Provinciale Staten stelt vraagtekens bij de komst van een noodopvang voor asielzoekers in Leeuwarden. Fractievoorzitter Max Aardema heeft vragen naar voren gebracht, onder andere over de rol van commissaris van de Koning Arno Brok. Max Aardema van de PVV: "Ik ben volksvertegenwoordiger voor alle Friezen in de provincie. Wij zijn verrast dat de provincie in overleg met het COA die noodopvang zal openen. Wij hebben er al provincie geen bevoegdheid over, maar ik weet wel dat onze commissaris van de Koning in zijn functie als rijksheer daar mogelijk bij betrokken kan zijn geweest." Arno Brok is wel geïnformeerd over de zaak, al was het verder aan burgemeester Sybrand Buma.
Wij zijn gekozen door de Friezen en hoeven niet op te komen voor de belangen van Syriërs en Eritreeërs.
Max Aardema, PVV
Staatssecretaris Broekers-Knol heeft aangegeven dat er landelijk nog 5.000 plekken nodig zijn. Aardema: "Daar denken wij als PVV anders over. Die problematiek moet anders worden opgelost, bijvoorbeeld door opvang in de regio. En door te zorgen dat er snellere procedures komen. Wij vinden het erg vervelen dat wij daar als provincie niets over kunnen zeggen. Wij zitten nog niet in de gemeenteraad van Leeuwarden als PVV. Ik hoop maar dat er partijen zijn die wel ageren en kritische vragen stellen. Wij zijn gekozen door de Friezen en wij hoeven niet op te komen voor de belangen van Syriërs en Eritreeërs.
Aardema geeft aan zelf ervaring te hebben met de situatie. "Ik woon zelf dicht bij een AZC in Drachten. Ik heb er dus wel wat ervaring mee, goede en minder goede. Ik wil niet alles over één kam scheren, maar ik vind wel dat wij vragen mogen stellen over hoe het er nu uit komt te zien en wat het voor de omgeving betekent."
Verslaggever Andries Bakker en Max Aardema van de PVV

"Beide kritisch, maar vanuit een ander onderbuikgevoel"

Femke Molenaar van PAL GroenLinks in Leeuwarden staat er wel wat anders in dan Aardema. "Wij staan allebei kritisch in deze situatie, maar wel vanuit een heel ander onderbuikgevoel. Aan de ene kant is het van de zotte dat landelijk beleid maakt dat er allerlei AZC's gesloten worden in een tijd dat er verschrikkelijke humanitaire situaties spelen. En dan is er vervolgens een noodopvang nodig. Dat is heel vreemd. Maar ik benader het ook niet op de manier zoals Aardema dat doet."
Kritische blijven is volgens Molenaar wel slim. "Ik ben in 2015 actief geweest in het noodopvanggebeuren dat er toen was. Ik heb er wel veel dingen gezien en ervaren waarvan ik denk: het zal je maar overkomen. Ik hoop dat we nu vijf jaar later wel een aantal dingen anders gaan doen."
Op sociale media ziet Molenaar een stortvloed aan reacties, waarvan er sommige racistisch zijn: "Ik word daar heel verdrietig van. Mensen die ontevreden zijn schreeuwen moord en brand en halen dingen erbij. Ik zag in de groep 'Je bent een Liwwadder als...' iemand die zei: ondertussen kunnen pakes en beppes niet bij elkaar in het verzorgingstehuis. Dat mensen het coronavirus erbij halen daar kan ik me ergens nog iets bij voorstellen, hoe krom ook. Maar pakes en beppes in een verzorgingstehuis in één adem noemen met deze noodopvang, daar kan ik niet bij. Mensen begrijpen niet hoe zulke geldstromen werken, daar is educatie in nodig."
Femke Molenaar van PAL GroenLinks
Het WTC in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Onno Falkena