Eerste klasse verdwijnt uit Friese en Groninger treinen: niet meer nodig

Treinreizigers in Fryslân en Groningen kunnen vanaf niet meer op eersteklasstoelen zitten. Arriva haalt die luxere plekken uit alle treinstellen in beide Noordelijke provincies. De twee provincies zijn opdrachtgever van Arriva en vinden de eerste klasse niet meer nodig. Dat meldt RTV Noord.
© Marten Nauta/RTV Noord
De eersteklascoupés verdwijnen met ingang van 13 december. Dan gaat het nieuwe contract tussen Arriva en beide provincies in. "Met de ingang van het nieuwe contract neemt de kwaliteit voor de reiziger toe", zegt een woordvoerder van provincie Groningen. "Zo komen er usb-poorten bij de stoelen om je telefoon op te laten."
"Er komen ook klaptafels in de treinen", zegt de woordvoerder. Die klaptafels hebben de Arriva-treinen nu nog niet. Het moet het makkelijker maken om tijdens de reis met een laptop te werken. "Al met al zijn er straks meer faciliteiten in de tweede klas dan nu. Daarom laten we de eerste klas vervallen."
Stoelen in de huidige eerste klas-coupés van Arriva © Marten Nauta/RTV Noord

Afgesloten stiltecoupés

Arriva zegt in een reactie dat reizigers met ingang van december in alle treinen 'overal met dezelfde hoogwaardige kwaliteit en voorzieningen' reizen. "Dit is inclusief een afgesloten stiltecoupé," zegt een woordvoerder. De stiltecoupés van Arriva-treinen van nu zijn niet afgesloten, waardoor het geluid uit de rest van de trein nog goed te horen is.
Dat er geen eerste klas meer in de treinen is, is voor Nederland vrij uniek. In alle NS-treinen kan je in de eerste en tweede klasse reizen. Ook in de NS-treinen van Fryslân naar Zwolle blijft een eerste klas, net als op alle trajecten van Arriva buiten Fryslân en Groningen.

Eén andere uitzondering

De enige andere uitzondering is tussen Dordrecht en Geldermalsen. De treinen van Qbuzz daar hebben ook alleen een tweede klas.
In de Arriva-treinen tussen Leeuwarden en Harlingen Haven en tussen Leeuwarden en Stavoren geldt al langer alleen het tweede klasse-tarief. In die treinen zijn op het moment wel eersteklascoupés, maar daar hoef je niet extra voor te betalen.

Nieuwe en verbouwde treinen

In de achttien nieuwe treinen die Arriva aanschaft komen alleen tweedeklasstoelen. Die rijden alleen tussen Leeuwarden en Groningen. De treinen die Arriva op moment nog gebruikt worden omgebouwd: daar komt de eerste klasse niet in terug. Als de verbouwing van de treinen in december nog niet klaar is, dan kant je met een tweedeklaskaartje in de eerste klasse zitten.
De nieuwe Arriva-trein © Arriva
Er verandert meer in de nieuwe en omgebouwde treinen. Zo komt er meer reisinformatie op de schermen in de trein. De drie eerstvolgende stations worden getoond, net als de eindbestemming, aankomsttijden en aansluitingen op andere treinen en bussen.

Omroepstem krijgt het drukker

De automatische omroepstem krijgt het vanaf midden december ook drukker. Niet alleen het komende station wordt dan omgeroepen, maar ook alle aansluitingen. Voor visueel beperkte mensen wordt daarnaast omgeroepen aan welke kant van de trein de deuren opengaan. De omroepstem vertelt het ook als er vertragingen zijn, net als de oorzaak van die vertraging en hoe lang het oponthoud duurt.