Raadsfracties Smallingerland kritisch over advies voor zakencollege

De raadsfracties van Smallingerland reageren kritisch op het advies van verkenner Ton Baas om een zakencollege te vormen. CDA-fractievoorzitter Karin van der Velde noemde baas zijn voorstel zelfs "ondemocratisch". Ze vindt dat de bestuurscrisis in de gemeente politiek opgelost moet worden en zegt dat het CDA bereid is daar een bijdrage aan te leveren.
"Baas had eerst op zoek moeten gaan naar een meerderheid in de raad. Ik vind dat hij daarmee een hele belangrijke stap heeft overgeslagen," zegt Van der Velde. "Als er een zakencollege komt, moet er een nieuw hoofdlijnenakkoord komen, er moet een sollicitatiecommissie komen en nog een sollicitatieprocedure. Ik geloof niet dat dat voor september klaar kan zijn. Ik denk dat we met deze raad met een meerderheidscollege veel daadkrachtiger aan de slag hadden gekund."
D66 vindt dat er een college gemaakt met worden met een zo breed mogelijke meerderheid, dat zich vooral bezig houdt met het oplossen van de belangrijkste problemen in Smallingerland.

"Die tijd hebben we niet"

De ChristenUnie zegt veel waardering te hebben voor de analyse van Baas, maar is ook geen voorstander van een zakencollege. Volgens Baas zou er bij het vormen van een zakencollege de minste tijd verloren gaan. De ChristenUnie ziet echter meer heil in een politiek meerderheidscollege. "We zoeken de verandering met name bij de raad zelf. De aanloop naar een zakencollege kan politiek gevoelig zijn en veel discussie opleveren, maar die tijd hebben we niet."
© Omrop Fryslân, Joris Kalma
De ELP (Eerste Lokale Partij) komt pas volgende week dinsdag in de gemeenteraad met een standpunt over de adviezen van Baas. Fractievoorzitter Yntze de Vries wil er eerst met de gemeenteraad over debatteren.
In de ogen van Baas kunnen alle zittende wethouders het beste de eigen positie opgeven. Aansluitend zou de raad het beste op zoek kunnen gaan naar nieuwe wethouders. De ELP is vooralsnog niet van plan om de twee eigen wethouders uit het zittende college terug te trekken.
Geen enkele partij lijkt de beslissing van verkenner Baas te omarmen. Dinsdag 3 maart is er een extra raadsvergadering over de adviezen van Baas.