Verlaging maximumsnelheid heeft geen gevolgen voor ambulancezorg

Friezen hoeven niet bang te zijn: het verlagen van de maximumsnelheid overdag voor ambulances heeft geen invloed op de ambulancezorg in Fryslân. Dat zegt de overkoepelende RAV Fryslân. Vanaf 16 maart 2020 wordt de snelheid op snelwegen in ons land overdag verlaagd van 130 naar 100 kilometer per uur.
Maksimumsnelheid ambulânses giet omleech
Het is een van de maatregelen die het kabinet genomen heeft om de stikstofcrisis te lijf te gaan. Daardoor gaat ook de maximumsnelheid van ambulances omlaag. Zo mogen volgens de richtlijnen die de ambulancebranche zelf opgesteld heeft maar 40 kilometer per uur sneller rijden dan het andere verkeer. Dat betekent dat die maximumsnelheid overdag van 170 naar 140 gaat.
100 kilometer maksimumsnelheid © Timo Jepkema, Omrop Fryslân
Volgens Sietze Kijlstra van RAV Fryslân heeft de verlaging van de maximumsnelheid geen gevolgen. Dat komt doordat de dekking in Fryslân anders is dan anders. Er zijn hier minder snelwegen dan in het westen van het land en er zijn meer ambulanceposten. Er zijn elke dag 39 ambulances beschikbaar, verspreid over 23 posten. "Daardoor denken we dat onze aanrijtijden niet zullen veranderen," zegt Kijlstra.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Volgens rijinstructeur en ambulancechauffeur Jeroen van der Gulik van Kijlstra Ambulancezorg is het ook maar beter dat er richtlijnen zijn en de ambulance niet harder mag. "Als dat verschil groter wordt, neemt het gevaar voor zowel het andere wegverkeer als voor de chauffeur alleen maar toe."
Toch zal het ook voor chauffeurs wennen zijn, denkt Sietze Kijlstra. "Natuurlijk, de chauffeurs en verpleegkundigen zijn hulpverleners en die willen zo vlug mogelijk naar de plek toe waar ze moeten zijn. Ze zullen het dus wel vervelend vinden dat ze niet harder konden rijden, maar ze hebben genoeg opleiding gehad. Ze zijn professionals en weten dus waar die richtlijnen voor zijn."

Aanrijtijden in de gaten houden

Ook de andere ambulancezorgorganisatie in Fryslân, UMCG, voorziet vooralsnog geen problemen. "Wij streven ernaar om bij een spoedrit altijd binnen 15 minuten ter plaatse te zijn", stelt woordvoerder Japke Grit.
Volgens UMCG Ambulancezorg zijn er in Fryslân niet veel snelwegen en speelt de verlaging van de maximumsnelheid overdag dus geen grote rol. Toch zullen ze wel in de gaten houden of er wat verandert. "We monitoren altijd onze aanrijdtijden en we gaan wel kijken of er gevolgen zijn", sa seit Grit.
Sietze Kijlstra © Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Twee minuten langzamer

Ook Kijlstra Ambulancezorg zal onderzoeken of de snelheidverlaging consequenties heeft. Volgens een rekenmodel van Omrop Fryslân zal een spoedrit tussen ziekenhuis MCL in Leeuwarden en het UMCG in Groningen in de nieuwe situatie 2 minuten langer duren.
"Ik denk dat het in de praktijk niet veel gaat uitmaken wat betreft de aanrijdtijden," zegt Jeroen van der Gulik. "De keren dat je echt de 170 aantikt, komen niet vaak voor en meestal is het voor de patiënt fijner om langzamer te rijden. Het belangrijkste op de snelweg is dat je kunt doorrijden en welke snelheid daarbij hoort is minder belangrijk."