Leeuwarden krijgt noodopvang voor zeshonderd asielzoekers in WTC Expo

Er komt een noodopvanglocatie voor asielzoekers in het WTC Expo in Leeuwarden. Dat is zojuist bekendgemaakt op het Leeuwarder stadhuis. De noodopvang moet plek bieden aan maximaal zeshonderd mensen en komt in de Friezenhal.
Needopfang2
De tijdelijk opvang in het WTC Expo moet op 18 maart worden geopend en loopt tot uiterlijk 1 oktober 2020. "In principe komen hier mensen die net in Nederland zijn", zegt burgemeester Buma van Leeuwarden. Het kan ook zijn dat mensen komen van bestaande opvanglocaties. Maar het zijn in principe nieuw binnengekomen vluchtelingen. Het kunnen in elk geval geen mensen zijn uit landen waarvan je meteen weet dat ze teruggaan, die blijven in Ter Apel. Ook mensen die overlast geven, komen naar andere plekken."
Het COA, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, kwam deze maand met het verzoek bij de gemeente Leeuwarden. Een van de belangrijkste redenen is dat het COA niet genoeg heeft voor de 28.000 vluchtelingen in Nederland. Daarom kwam het COA bij Leeuwarden uit, omdat daar al eens eerder een tijdelijk opvangcentrum heeft gezeten. "We hebben meteen naar de haalbaarheid gekeken en naar de ervaringen van 2015", zegt Buma.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
De ervaringen van toen waren goed, volgens de burgemeester. "Er zijn eigenlijk nauwelijks incidenten geweest. Ook nu bleek het mogelijk. We hebben het er ook met de politie over gehad of het qua capaciteit en beveiliging haalbaar is. Er zijn goede afspraken gemaakt met het COA. Mocht er meer capaciteit nodig zijn, dan staan ze er ook voor open."

Eerder ook opvang

Er heeft eerder een noodopvang gezeten aan de Heliconweg. Daar was toen plek voor 370 vluchtelingen. In de zomer van 2016 ging Heliconstate dicht, omdat de instroom van vluchtelingen heel laag was. Er zou later dat jaar ook ruimte komen voor vluchtelingen aan de Snekertrekweg in Leeuwarden, maar dat was financieel niet haalbaar.
De gemeente Leeuwarden sprak in 2016 de ambitie uit om plek te geven aan een asielzoekerscentrum. Dat wilde het COA ook graag.
It WTC Expo yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Joris Kalma