Luxe verlengde Audi van ondernemer Romke Kooyenga staat te koop

Een koelkast, multimediaschermen en dure lederen bekleding. Dat zijn maar enkele van de tientallen luxe opties die je krijgt bij de voormalige auto van ondernemer Romke Kooyenga. Hij heeft zijn bijzondere Audi A8, waar hij voor zijn werk in reisde, te koop gezet. De prijs: een kleine 75.000 euro exclusief btw.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Het is niet zomaar een Audi A8, maar een bijzondere verlengde uitvoering, waar maar twee van bestaan. Ook koning Willem-Alexander rijdt in zo'n bijzondere A8.

Doorgezaagd

"Wij hebben deze auto in 2013 laten bouwen in opdracht van Romke Kooyenga", vertelt Eeltje Talstra van het autobedrijf in Drachten, waar de Audi staat. "Een bedrijf uit Lisse heeft een tekening gemaakt. Wij hebben een A8 uit de fabriek besteld en daarna letterlijk leeggehaald, door midden gezaagd en weer in elkaar gezet."
Romke Kooyenga bestelde de auto in 2013, omdat hij voor zijn werk veel moest reizen tussen Fryslân en België. Er kan ook in de auto worden gewerkt aan een klaptafel, worden gekeken naar een multimediascherm en worden geslapen op de luxe stoelen.
"Je zit hier echt als een koning", vertelt Talstra. "Je kunt hier onderuit liggen en gewoon slapen!"

Ziekte van broer

Dat Kooyenga de auto te koop zet, heeft een trieste reden. "Onze klant heeft er ruim zeven jaar in gereden. Omdat zijn broer en chauffeur nu ernstig ziek is, heeft hij de auto te koop gezet. Hij wilde niet met een andere chauffeur in deze auto rijden."
Verslaggever Auke Zeldenrust in de garage in Drachten
En over de prijs, zo'n 75.000 euro? Talstra: "Wij krijgen al veel belangstelling. We verwachten de auto op korte termijn te kunnen verkopen."
Voor de autoliefhebbers: de speciale Audi A8 komt uit 2013 en rijdt op diesel. De auto heeft 420.598 kilometers op de teller en wordt automatisch aangedreven. Onder de motorkap ligt een 4.2 liter TDI quattro-motor, die maximaal zo'n 351 pk kan leveren. De auto is wel zwaar. Wie de auto koopt, betaalt meer dan tweehonderd euro per maand aan wegenbelasting.