Wetterskip Fryslân: grondwater ondertussen weer aardig op peil

Het lijkt wel alsof het niet meer stopt met regenen de afgelopen weken. Het is bijna niet meer voor te stellen dat Fryslân de afgelopen twee jaar veel last had van droogte. Het was zelfs zo droog dat werd gezegd dat het een hele tijd zou duren voordat er weer genoeg regenwater zou vallen om die droogte te verhelpen. Maar volgens Wetterskip Fryslân is het grondwater ondertussen weer aardig op peil.
© Omrop Fryslân
"We staan er goed voor. Het water van boven heeft ervoor gezorgd dat het weer nat is. Ook op de diepere ondergrond, de zandgrond is het weer genormaliseerd," zegt Henk Flikkema van het Wetterskip. Fryslân had de afgelopen twee jaar flink last onder de hoge temperaturen: zo was er een beregeningsverbod ingesteld, moesten dijken extra gecontroleerd worden en was de waterstand in rivieren te laag voor de binnenvaart. Ook was er op sommige plekken een rook- en stookverbod.
Dat betekent volgens hem dat Fryslân er weer goed voorstaat en dat er weer een goede grondwaterbuffer voor het groeiseizoen is. Maar: "Als het na de komende weken weer droger wordt, zal die grondwaterstand weer onderuit zakken. Dus we moeten wel naar de langere termijn kijken. Hoe langer het droog blijft, hoe meer problemen je later weer kunt krijgen."

Blij zijn met regen

Dat de regen nu met bakken uit de lucht valt, moet iedereen maar blij mee zijn, volgens Flikkema. "Ik snap dat mensen het heel vervelend vinden en ook dat de boeren er op het land last van hebben, maar we hebben dit water nodig om het ook in droge perioden te gebruiken."
Hoogwater in Hindeloopen © Omrop Fryslân, René Koster
Het is niet zo dat er nu weer genoeg water is voor de toekomstige droogte. Eigenlijks zou er voor mogelijke volgende droge periodes nog meer water opgeslagen moeten worden, maar dat is zo makkelijk nog niet. "Dat zijn zaken voor de lange termijn. Dat heeft ook gevolgen voor de inrichting, want als je water wil bufferen, moet je ook ruimte hebben om het water vast te kunnen houden."
Volgens Flikkema zijn dat zaken die veel geld kosten en die in overleg met de streek moeten gebeuren. Daarnaast kan het water alleen lokaal opgeslagen worden en levert dat alleen wat op voor de directe omgeving. "Het is best wel een ingewikkeld traject om dat uit te pluizen. Maar onze opdracht is nu om met goede plannen voor de toekomst te komen."
Henk Flikkema van Wetterskip Fryslân