College Harlingen heeft voorkeur voor uitbreiden oude gemeentehuis

De gemeenteraad van Harlingen vergadert volgende week over de nieuwe plek voor haar ambtenaren. Er is op dit moment te weinig plek en er moet meer ruimte bij. De vraag is nu welke plek dat moet worden. Er zijn vijftien locaties onderzocht. Daarvan zijn er vier overgebleven, waar de raad straks een keuze uit moet maken. Het college heeft een voorkeur voor het verbouwen én uitbreiden van het gemeentehuis in het centrum van Harlingen.
It gemeentehûs fan Harns © Omrop Fryslân, Joris Kalma
De vier overgebleven scenario's zijn renovatie van de Waddenpromenade, nieuwbouw bij de nieuwe brandweerkazerne aan de N31, renovatie van het stadhuis en de Groenlandsvaarder, en nieuwbouw aan de Westerzeedijk.
Het college heeft een lichte voorkeur voor die laatste optie, omdat dan alle gemeentelijke zaken, ambtelijk en bestuurlijk, bij elkaar komen. Bovendien zou het voor aanloop en levendigheid in het centrum zorgen.
Daarnaast denkt het college dat de verbouwing en uitbreiding van het gemeentehuis in het centrum een voorbeeldfunctie kan zijn voor anderen. Het verduurzamen van oude monumentale panden is namelijk vaak lastig. Als gemeente kunnen ze dan laten zien hoe dat wel kan. Harlingen telt 500 monumentale panden.

Maximaal 643.000 euro

Wethouder Harry Boon ziet dat nieuwbouw op andere locaties ook wel voordelen heeft, voornamelijk vanwege de duurzaamheid en kosten. De nieuwe huisvesting mag niet meer dan 643.000 euro kosten.
De raad moet zich nu buigen over de vier locaties. Die besluit op 18 maart over welke plek het wordt. Daarna komt er een onderzoek naar de mogelijkheden en de kosten van deze locatie. Als alles volgens planning gaat, kan in de zomer van dit jaar de voorbereiding los en zou in 2023 alles klaar moeten zijn.
© Google Street View

Centrum: nog een derde pand nodig

"Op dit moment heeft het college een lichte voorkeur voor de centrumlocatie omdat we denken dat je daardoor ook de levendigheid in de stad houdt. Ook kun je een mooi voorbeeld geven op het gebied van duurzaamheid en bestuur en ambtelijke organisatie kun je mooi bijeen brengen," zegt wethouder Harry Boon. "Verduurzaming is een hele opgave en als je kiest voor het centrum moet je daarmee aan de slag. Dat kan een mooi voorbeeld zijn voor anderen die ons nog volgen."
Er moet nog wel een extra pand bij, bijvoorbeeld de Hema of de oude ABN Amro. Boon: "De centrumoptie houdt in het bestaande stadhuis en het naastliggende Groenlandsvaarder verbouwen. Die hokkerige indeling die het nu is moet anders. Licht, ruim, elkaar kunnen ontmoeten. En dan hoort er nog een derde gebouw bij, in de onmiddellijke nabijheid van de andere twee gebouwen. Dat zal dan nog aangekocht moeten worden. Maar ik zie daar wel mogelijkheden voor."
Wethouder Harry Boon