Nij Ylostins wordt geen gemeentelijk monument

Woonzorgcomplex Nij Ylostins in IJlst wordt toch geen beschermd gemeentelijk monument. Dat besluit heeft het college van B&W van Súdwest-Fryslân genomen. Het aanwijzen van Nij Ylostins als monument zou nieuwbouwplannen in de weg staan.
Nij Ylostins wurdt gjin gemeentlik monumint
Hûs & Hiem adviseerde in december vorig jaar om Nij Ylostins aan te wijzen als gemeentelijk monument. Toch legt het college dit advies naast zich neer. Wethouder Erik Faber: "Wij hebben dit advies afgewogen en gekeken naar andere belangen. Op basis daarvan hebben we het besluit genomen om de voorkeur te geven aan goede zorg in IJlst."

Tegen de vlakte

Op de plek van het woonzorgcomplex komen mogelijk dertig intramurale woningen van zorgorganisatie Patyna. Zo kunnen de bewoners 24 uur per dag zorg krijgen. Daarvoor moet het huidige Nij Ylostins dus tegen de vlakte. Geen eenvoudig besluit geeft wethouder Faber toe. "Maar als we kijken naar betaalbare zorgvoorzieningen voor de toekomst, dan is nieuwsbouw het meest gewenst. Met dit besluit verbeteren we de zorg in IJlst. Dat heeft wat ons betreft meer prioriteit dan het behoud van het gebouw."

Positieve reacties

Volgens Faber zijn veel inwoners het met dit besluit eens. "De meeste inwoners waren zelfs erg positief. Als gemeenteraad kregen we eerder al brieven van inwoners dat zij wel positief stonden tegenover nieuwbouw." Wanneer de sloophamer exact wordt gehanteerd, is nog onbekend.
Nij Ylostins, Drylts © Omrop Fryslân, René Koster
Wethouder Erik Faber over Nij Ylostins