Ontdekt Skûtsje in Parijs komt terug naar Fryslân

Stichting Foar de Neiteam heeft opnieuw een skûtsje ontdekt. Het gaat om het skûtsje Nooit Gedacht dat in Parijs ligt. Het schip is gebouwd in Kootstertille door Joon Molles van der Werf. Na vele jaren in Parijs kom het skûtsje nu terug naar Fryslân. "Het is wel heel uniek dat die nu weer terugkomt", vertelt Frits Jansen van Stichting Foar de Neiteam.
Skûtsje met vracht door de brug bij Bontebok - Famylje Koen © Foar de Neiteam
"Wij hebben dat niet zo snel op het netvlies dat er eentje in Parijs ligt, maar ze komen ook weleens van verder. We hebben ze ook wel gevonden in Marokko, dus ze zijn overal", vertelt Jansen van Stichting Foar de Neiteam. De stichting houdt zich intensief bezig met het vastleggen en overdragen van historische gegevens van skûtsjes.

Weer op het spoor

Het skûtsje dat in Parijs ligt was eventjes van de radar, maar de stichting kwam het skûtsje weer op het spoor. "We hebben ooit wel contact gehad met de eigenaar, maar op een gegeven moment hield dat op. Dan weet je de gegevens van het schip, maar dan moet je maar afwachten wat er verder mee gebeurd. Zeker met een skûtsje dat in Parijs ligt, daar ga je niet iedere week naartoe om even te kijken", legt Jansen uit.
Een zoon van de oud-eigenaar van het skûtsje heeft Jansen benaderd over het schip. Die vertelde dat hij bij het schip van zijn vader was geweest. De eigenaars Lise en Maxim Donon vertelden hem dat ze het skûtsje wel kwijt wilden. Via de mail heeft Jansen contact gehouden en zijn ze overeengekomen dat het skûtsje terug naar Fryslân komt.
"Ik hoop dat hij weer onder zeil komt. Er zit nu een heel lange roef op en ik hoop dat er weer een mooi roefje in komt. Ik hoop dat we hem weer zo origineel mogelijk op het water krijgen. En wie weet komt hij ook weer uit in de wedstrijden, maar dat is dan in de toekomst."

Meer skûtsjes van Kootstertille

Er komen meer skûtsjes van de werf in Koostertille, bijvoorbeeld skûtsje Zeldenrust dat meevaart in de IFKS. Het skûtsje is er dan ook het beste mee te vergelijken, voor zoverre dat nu kan worden bekeken. "De Zeldenrust is een heel vlug scheepje, dat bij diezelfde werf gebouwd is", vertelt Jansen. "Misschien net wat minder mooi in model, maar daar kun je hem het meest mee vergelijken."
Verslaggever Maaike van der Hoek praat met Frits Jansen van Stichting Foar de Neiteam
Voordat het skûtsje in Parijs belandde, heeft het schip meerdere eigenaars gehad. "Het skûtsje is in het verleden gebouwd voor een zekere J. Dam uit Beetsterzwaag en dat was in 1901", vertelt Jansen. In 1909 ging het schip over naar een E. de Vries uit Leeuwarden en daarna door naar Roel Kerkhof uit Heerenveen in 1932. De vierde eigenaar kwam uit Nieuwehorne, waar Jacob Koen in 1945 het schip overnam."
"Daar hebben we ook de eerste foto's van het schip", vertelt Jansen. "Helemaal beladen komt hij door de brug heen bij Bontebok. Je ziet de mensen ook aan boord aan het werk. Ze zijn net door de brug heen gekomen en de mest staat weer omhoog."
De eerste vier eigenaren gebruikten het schip als vrachtschip, maar de vijfde eigenaar uit Kampen bouwde het schip om tot een woonschip. In 1965 ging het schip naar de familie Dorsman uit Dubbeldam. Het schip werd een recreatieschip en kreeg de naam 'Vrouwe Christina'. Na de zevende eigenaar, die onbekend is, vond het skûtsje een weg naar Frankrijk.
Brigitte en Eric Donon namen het schip over in 1989 en maakten er een bed&breakfast van. Het schip ging over op hun zoon Maxim Donon. Samen met zijn vrouw Lise noemden ze het schip 'Lady Lise'. Ze willen het skûtsje nu van de hand doen.

Kenmerken van skûtsje Nooit Gedacht

Registratienummmer: L 2244 N
Bouwjaar: 1901
Werf: Joon Molles van der Werf in Kootstertille
Lengte: 16,57 meter
Breedte: 3,64 meter
Tonnage: 30,125 ton
Meting: Leeuwarden 9 februari 1932