Van Benthem voor het eerst op reünie Elfstedentocht van 1985

21 februari: het is de dag waarop het 35 jaar geleden is dat de Elfstedentocht van 1985 werd gereden. Om dat te vieren kwamen de schaatsers bijeen in het schaatsmuseum in Hindeloopen, voor een reünie. Dat wordt iedere vijf jaar gedaan, maar dit keer was het toch een heel bijzondere editie.
Alvestêdetocht 1985: "De earste hûndert kilometer wie der neat oan de hân"
De winnaar van 1985 en van 1986, Evert van Benthem, was er voor het eerst bij. Helemaal vanuit Canada, waar hij sinds 1999 een melkveebedrijf heeft. Van Benthem vindt het bijzonder om alle andere schaatsers weer eens te zien. "Het blijft toch de Elfstedentocht, die je gewonnen hebt. Dat blijft toch wel iets bijzonders."
Ook kan hij weer eens genieten van het beroemd zijn, want in Canada weet niemand wie hij is. "Sommige Canadezen denken dat ik iets heb gewonnen in de Olympische Spelen. Maar dat is natuurlijk niet zo. Ik vind dit ook veel mooier. Maar je kunt ze ook niet uitleggen wat de Elfstedentocht is. Een Canadees heeft daar geen gevoel bij."
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Op de reünie werd veel gepraat over hoe het ook alweer ging in 1985. "We hebben het toch over: 'wie ging er als eerste weg? Hoe kwam je bij die top vier?' Ja, we weten het allemaal nog precies", vertelt Jan Kooiman. Hij werd in 1985 vierde en is tegenwoordig voorzitter van de organisatie die de reünie organiseert.
Ook Rein Jonker, die vijftiende werd en daarmee de beste Fries was, kon het zich nog goed voor de geest halen. "Wat daar onderweg gebeurde, wat de demarrages waren. Wat je tegenstanders deden en hoe goed je zelf was. Ja, dat was prachtig!"
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma