Freedsmerk over messenverbod: "Vroeger was een kerel zonder mes, geen kerel!"

Op de Leeuwarder vrijdagmarkt waren de meesten voor een verbod op het dragen van messen door jongeren. Sommige burgemeesters, onder wie Jan Rijpstra van Smallingerland, willen dat verbod instellen. "Een appeltje schillen kan thuis ook wel. Dan neem je dat meer mee in een bakje", zegt iemand.
© Omrop Fryslân, René Koster
Een ander verwacht dat zo'n verbod niet veel oplevert: "Wie nu een mes als wapen draagt, trekt zich van zo'n verbod ook niks aan." De tassenman denkt dat het voornamelijk een kwestie van mentaliteit is. "Hoe groter de messen, hoe meer status."
Natuurlijk werd ook de traditie van de Friese Wouden genoemd. "Ik heb altijd een 'Herder' gehad, maar niet om mee te steken." Een ander kan zich nog goed de voetbalbezoeken aan De Westereen herinneren: "Als je bij Zwaagwesteinde kwam, werd gezegd dat je je koest moest houden want daar hadden messen."
Een verbod moet wel beperkt blijven tot jongeren onder de 18 jaar, vond iemand. "Wij hebben hier geen totalitaire staat. Volwassenen hebben hun eigen verantwoordelijkheid."
Verslaggever René Koster was op de vrijdagmarkt