Snakkerburen klaar op komst van ooievaars

Van spinazie en rucola tot druiven en aardbeien, de dorpstuin van Snakkerburen heeft al veel te bieden. En daar komt dit seizoen nog een extra traktatie bij. Niet een die je kan eten, maar een echte 'plattelandsbeleving'. Er moet namelijk een dorpsooievaar komen.
© Omrop Fryslân
Nu is het nest nog leeg, maar dat moet over een aantal weken anders zijn. Het hoge gevaarte is gemaakt van een oude vlaggenmast en door vrijwilligers in elkaar gezet. Het staat achteraan in de grote dorpstuin in Snakkerburen, op de rand tussen de velden en de volkstuin.
Het idee voor het ooievaarsnest was er eigenlijk al jaren, maar tot nu toe was het nog niet van de grond gekomen. De realisatie had namelijk nog wel wat voeten in de aarde, zegt Foppe Boersma, vrijwilliger op de tuin: "Op de LTS is het nest-deel gemaakt, dat grote wiel bovenop de paal. Daarna moest er nog een paal komen."
Deze paal kon door een vrijwilliger gratis op de kop getikt worden bij een bedrijf. Maar daarna moest het gevaarte nog omhoog. "Dat moest met touwen gedaan worden, dus dat duurde ook wel even."
© Omrop Fryslân
Luister naar het gesprek met Foppe Boersma
Als alles klaar is moet straks een prachtig landelijk plaatje worden: de ooievaars boven de groentetuin naast Leeuwarden. Maar de toekomstige bewoners van de tuin zorgen nog wel voor wat kopzorgen, want verderop ligt een visvijver. Een waar tafeltje-dekje voor de grote vogels. "Dat moet misschien nog in het huurcontract voor de vogels," lacht Boersma.

Historische kas

De dorpstuin is zo langzamerhand al een dikke vijftien jaar oud en heeft veel aanloop uit Snakkerburen, Lekkum en Miedum, en ook uit Leeuwarden. De geschiedenis van de tuin gaat echter veel verder terug dan vijftien jaar. Een van de zaken die er nog aan doet denken is de historische kas aan het begin van de tuin.
© Omrop Fryslân
Ytsje Noordenbos over de klassieke kas
De afgelopen jaren is er met man en macht geprobeerd om de klassieke kas uit 1918 terug te brengen in oorspronkelijke staat. En dat is goed gelukt: de rucola en spinazie komt al boven, en ook de druiven laten toekomst zien. "Het gaat razendsnel, want wij hebben het vorige week was ingezaaid en nu komt het al boven!" zegt bestuurslid Ytsje Noordenbos.
Deze groenten zijn over een paar maanden in de winkel van de tuin terug te vinden. Waar nu nog met name aardappels, boerenkool en pastinaak liggen. "Echte wintergroente," zegt Noordenbos, die ook zelf zo nu en dan van de tuin eet.