Epke Zonderland plaatst zich als eerste voor finale wereldbeker in Melbourne

Turner Epke Zonderland heeft zich geplaatst voor de finale van de wereldbeker in Melbourne. Hij zette een score neer van 14,266 en daarmee was hij de beste in de kwalificatie. Zondag is de finale.
© www.orange-pictures.nl
De wereldbeker is belangrijk voor Zonderland. Hij moet zich met de komende drie wereldbekerwedstrijden zien te plaatsen voor de Olympische Spelen. Zijn grote concurrent Hidetaka Miyachi is ook door naar de finale. De Japanner had een score van 14,133 en daarmee plaatste hij zich als vierde.
De verwachting is dat de scores zondag een stuk hoger zullen zijn. Zonderland en Miyachi namen nu nog geen risico en moesten zich vooral voor de finale zien te plaatsen.
Zonderland werd in 2012 in Londen olympisch kampioen op de rekstok. Daarnaast pakte hij drie wereldtitels op het onderdeel.
Vrijdag had de Leeuwarder Rick Jacobs zich ook al geplaatst voor de finale op ringen. Met een score van 12,766 ging hij als achtste door. De finale op dat onderdeel is zaterdag. Op het onderdeel brug viel Jacobs, dus daarop gaat hij niet naar de finale.

Hoe kan Zonderland zich plaatsen voor de Olympische Spelen?

Epke Zonderland is op jacht naar een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio. Dat moet hij voor elkaar zien te krijgen op de wereldbekerwedstrijden. Er is nog één ticket te verdienen.
Zonderlands grootste concurrent is japanner Hidetaka Miyachi. Die heeft drie wereldbekerwedstrijden gewonnen, Zonderland twee. De Fries moet dus nog minimaal één wereldbekerwedstrijd winnen.
Gemiddelde score
Lukt dat, dan staan Zonderland en Miyachi gelijk en wordt naar de gemiddelde score gekeken van de drie overwinningen. Als Zonderland of Miyachi meer dan drie wereldbekerwedstrijden wint, dan tellen de drie beste scoers mee.
Lukt het Zonderland niet om de wedstrijd in Melbourne te winnen, dan komen er nog twee kansen: in Bakoe (12-15 maart) en Doha (18-21 maart).

Scores wereldbekeroverwinningen

Hidetaka Miyachi Epke Zonderland
14,733 14,866
14,300 14,633
14,933
Gemiddelde: 14,6553 Gemiddelde: 14,7495