Eerste vogels laten zich weer zien vanwege vroege lente

De lente komt vroeg in de natuur dit jaar. De eerste kieviten zijn alweer terug in Nederland, de eerste grutto's komen weer terug van hun winterverblijf en de leeuwerik zingt al volop. "Het is eigenlijk een heel groot geroezemoes van vogels, een komen en gaan", zegt boswachter Sander Veenstra.
© Vogelbescherming Nederland
Sommige vogels zijn hier gebleven, andere komen juist eerder terug van hun winterverblijf. Dat heeft te maken met het relatief warme weer. "Ik kreeg al een bericht dat er bij ons op de plas alweer 300 grutto's staan", zegt Veenstra. "En de leeuwerik hoor je altijd als een van de eersten in februari. Het is nu soms wat minder te horen met de wind van de afgelopen dagen, maar hij is er wel."
Alle vogels die hier zijn gebleven en die weer terugkomen, het loopt allemaal wat door elkaar heen. "Gebieden zitten helemaal vol, op sommige plekken zie je het heel goed. Er zijn al smienten, goudplevieren, kieviten en de grutto's komen terug uit Portugal en Afrika."
Als je veel kunt eten, dan voel je je vaak ook wat beter.
Boswachter Sander Veenstra
Het is eigenlijk heel simpel, legt Veenstra uit. "De dieren reageren gewoon op hun omgeving. Nu het al een beetje lente is, is er voor de kieviten veel eten te vinden. En als je veel kunt eten, dan voel je je vaak ook wat beter."
Want er is genoeg te vinden voor de vogels. "Het land zag er de afgelopen dagen heel mooi uit, met een hoog waterpeil. Er staan overal plassen op het land. Voor de vogels is het ideaal. Die moeten het voornamelijk hebben van de wormen, die zijn er nu volop. Als het nu hartstikke koud was, dan blijven ze onderin zitten. Maar nu willen ze naar boven toe komen, wat dat betreft is het perfect."

Hooikoorts

En er zijn meer tekenen dat de lente vroeg is. "De paddentrek is begonnen, ook dat is vroeg. De egels zijn alweer actief en sommige bloemen lopen ook al wat uit. Daarnaast zullen de hooikoortspatiënten het ook wat eerder merken."