Grote behoefte aan een culturele bruisplek in Joure

Tientallen culturele en sociale organisaties in de gemeente De Fryske Marren zijn op zoek naar een vast onderkomen. Het is de bedoeling dat ze allemaal op één plek komen op een zogenaamde bruisplek. Op dit moment is een speciale werkgroep druk bezig om de mogelijkheden te onderzoeken.
Kultuer yn De Fryske Marren
Voor de Jouster Fanfare moet het niet te lang meer duren. Ze oefenen nu in een ruimte naast de oude sporthal, ook wel de evenementenhal genoemd. "Het is hier koud en als het regent, liggen er grote plassen water op de grond. Dan is het net alsof je buiten bent", vertelt voorzitter Sandra Meesters. "Aan de andere kant zijn we ook dankbaar dat we hier kunnen staan, want we zijn een grote vereniging. Er is geen andere plek in Joure waar we kunnen oefenen."
Sandra Meesters, voorzitter Jouster Fanfare

Bruisplek

De toneel- en muziekvereniging zijn al een paar jaar op zoek naar een nieuw onderkomen. Sinds het sluiten van Mix Welzijn in 2019 zijn er veel vrijwilligersorganisaties die zonder plek zitten, zoals koffiedrinkclubs of de bridgeclub. Inmiddels is er een speciale projectgroep opgezet, waarin de gemeente in samenwerking met de verenigingen bezig is om een concreet plan te maken voor een bruisplek, waar ruimte moet zijn voor alle verenigingen.
En multifunctioneel centrum, daar gaan we voor
Tjitske Stegenga
"We zijn nu bezig met een draagvlakonderzoek", zo vertelt Tjitske Stegenga die in de projectgroep zit. "We hebben alle 90 organisaties een vragenlijst gestuurd en willen nu graag weten wat ze precies doen, waar ze behoefte aan hebben en hoeveel vierkante meter ze nodig hebben." Op 19 maart worden daar de uitkomsten van gepresenteerd. Met deze informatie kan het plan weer verder worden uitgewerkt. Al heeft Stegenga wel een duidelijk doel. "Een multifunctioneel centrum, daar gaan we voor."
Tjitske Stegenga, werkgroep Bruisplek Joure
© Omrop Fryslân, Wendy Kennedy

Geld

Grote vraag is of er geld beschikbaar is voor een nieuw multifunctioneel centrum. Uit onderzoek van Omrop Fryslân eind vorig jaar bleek dat de gemeente De Fryske Marren per inwoner het minst aan cultuur uitgeeft van alle Friese gemeenten. Wethouder Roel de Jong wil deze uitkomst graag nuanceren. "Als je kijkt naar gemeenten die een theater hebben, dan gaan de kosten al snel omhoog en dat geeft een vertekening."
Hij doelt op de gemeente Súdwest-Fryslân, die in dezelfde categorie gemeente valt als De Fryske Marren: van tussen de 50.000 en 100.000 inwoners. "Aan de andere kant maakt dit onderzoek de gemeente wel alert om goed te kijken naar hoe we eigenlijk helpen waar we allemaal in investeren qua cultur."
De Jong laat weten dat er in de planvorming van de bruisplek met opzet niet meteen al een bedrag aan is gekoppeld. "De verenigingen moeten eerst zelf kijken wat ze willen en hoe ze dat willen bereiken. Ik verwacht dat hier verschillende scenario's uitkomen en hier moet de gemeenteraad dan een besluit over nemen."
Roel de Jong, wethouder De Fryske Marren