Verjaring kan schadevergoedingen Lelystad in de weg staan

Het vliegveld van Lelystad is nog niet open en het is ook niet duidelijk wanneer dat wel zover is. Maar als het zover is, zal er ook over Fryslân heen worden gevlogen. Wil je ooit een schadeclaim in kunnen dienen, vanwege bijvoorbeeld waardeverlaging van het huis, dan moet dat al voor 1 april van dit jaar. Daarna loopt het recht op een schadeclaim al af, vijf jaar na het 'Luchthavenbesluit Lelystad'.
Lelystad Airport © ANP
Daarvoor waarschuwen onder andere partijen in de gemeente Zwolle, maar ook Werkgroep Laagvliegroutes Friesland Nee. Rob de Wind uit Munnekeburen hoort bij deze werkgroep en hoopt dat veel mensen zo'n schadeclaimbriefje invullen. "Het is natuurlijk wat bizar, maar ik raad je wel aan om het te doen. Als je huis in waarde vermindert of je campinggasten zeggen 'we hadden geen aanvliegroute in dit stiltegebied gepland,' dan heb je een probleem," zegt De Wind.

Burgers attent maken op de schadeclaim

"Je hoeft alleen maar een briefje in te vullen voor 1 april. Dat briefje is opgesteld door een jurist. Je kunt je indekken en op dat briefje terugvallen. Want doe je het niet en heb je te maken met waardevermindering, dan is dat zonde." De Wind legt uit waarom het nu moet. "Er zit een verjaring van vijf jaar op. Een advocaat heeft ons hierop gewezen. Er zijn heel veel gemeenten in Overijssel en Gelderland die hun burgers er op attent maken: stuur maar een claim in. Wij hebben provincie Fryslân ervan op de hoogte gesteld. Maak er werk van. Van GroenLinks hebben we een hele positieve reactie gekregen, ze waren blij dat ze erop werden geattendeerd."
Rob de Wind van Werkgroep Laagvliegroutes Friesland Nee