Nestkastjes tegen eikenprocessierups: "Wij denken een stap vooruit"

Nestkastjes in de strijd tegen de eikenprocessierups, met die aanpak komt Achtkarspelen. Zij willen de nestkastjes in zo veel mogelijk bomen hebben. Natuurlijke vijanden van de rups kunnen dan in de boom nestelen.
nêstkastjes tsjin ikeprosesjerûp
De gemeente heeft duizenden nestkastjes laten maken. De helft daarvan wordt op gemeentelijke bomen opgehangen, de andere helft wordt uitgedeeld aan de inwoners. Zij kunnen hun nestkastje dinsdag ophalen bij De Spitkeet in Harkema. "Ik heb geen behoefte aan de rups, ik denk graag een stap vooruit."
De vraag naar een nestkastje is groot. Mensen staan in de rij voor de ingang van De Spitkeet. binnen liggen meer dan vijfhonderd nestkastjes te wachten.
"Ik heb deze uitgezocht omdat 'ie zo mooi groen is," lacht de kleine Jesse Kempenaar. Hij is met zijn vader Ido Gerard naar Harkema gekomen om een kastje op te halen. "Wij hebben zelf nog geen last van de rups," zegt Ido terwijl hij het kastje van zijn zoon overneemt. "Maar dat zit er al aan te komen en daarom hebben we een opgehaald. Ik wil graag eerder zijn dan de rups. Voorkomen is altijd beter, natuurlijk."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Het uitdelen van de nestkastjes
De gemeente Achtkarspelen heeft de keuze gemaakt om de rups op een natuurlijk manier te bestrijden. "We willen niet spuiten," zegt Max de Haan terwijl hij een eerste kastje in de boom hangt. "We willen graag de bomen en de biodiversiteit houden. Als we spuiten, gaat alles weg. Dat zou zonde zijn."
Dat idee wordt door veel mensen gedeeld die een kastje ophalen. "Ik heb bij mijn huis veel bomen," zegt Douwe de Vries. "Maar die wil ik daar graag houden. We weten dat spuiten ook een optie is om de rups te bestrijden, maar dan blijft er niets meer van mijn tuin over. Dus dit is hopelijk de beste optie."
Of de kastjes zullen helpen, moet komende zomer blijken, als de rups weer in Fryslân zal opduiken.
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Max de Haan over de nestkastjes