Vervalste schilderijen Friese kunstenaar aangeboden: "Ik zag meteen dat ik dat niet gemaakt had"

Voor kunstenaar Dinie Boogaart was het een apart gezicht: schilderijen met haar naam eronder waren te koop op veilingwebsite Catawiki, maar die had ze helemaal niet gemaakt. Het bleken vervalsingen te zijn, in dezelfde stijl maar van veel mindere kwaliteit. "Ik dacht, 'wat zullen we nou beleven?' Toen heb ik het even goed bekeken en er stond de naam Boogaart op gekrabbeld. Maar ik zag meteen dat ik dat niet gemaakt had."
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
"Het is verbazingwekkend dat mensen denken dat het van mij is. Maar ik schilder in vlekken en die moeten wel op de goede plek staan. In die vervalsing zie je heel duidelijk dat bepaalde vormen niet helemaal kloppen. En ik gebruik veel helderdere kleuren."
De persoon die ze verkocht had geen idee dat hij neppe Boogaarts had. Een aantal jaren geleden had hij ze op een kunstmarkt in Gent gekocht. Nu heeft hij na de commotie contact met Boogaart gezocht om het verhaal te controleren.
"Het is sneu voor die man. Hij wilde het kwijt en was in de veronderstelling dat ik het gemaakt had. Hij schrok zich dood. Je kan zo'n man niks verwijten, want hoe moet hij dat weten?" Wie het schilderij wel gemaakt heeft, is niet duidelijk.
Dinie Boogaart vertelt over de vervalsingen
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Het stoort Boogaart vooral dat haar naam aan de schilderijen gekoppeld wordt. "Ik vind het geen probleem als mensen mijn schilderijen voor het oefenen eens naschilderen. Dat is hartstikke leuk. Maar ze maken hier iets dat op mijn werk lijkt, met mijn naam eronder," zegt Boogaart. "Daar adverteren ze mee. Dan is het plagiaat. Mensen mogen zo'n schilderij best mooi vinden, maar net onder mijn naam."
Het gebeurt de afgelopen jaren wel vaker dat ze haar eigen naam terugvindt op schilderijen die ze niet gemaakt heeft. En er zijn meer schilders die daar mee te maken hebben. "Maar de meesten laten het erbij. Ik heb gelukkig een man die het leuk vindt om erin te duiken." Ook maakt ze gebruik van de stichting Pictoright, die kunstenaars helpt met plagiaatproblemen. "Hoe vaker het voorkomt, hoe meer het me ook begint te irriteren."