Meer burgemeesters roepen op tot landelijk messenverbod voor minderjarigen

Het moet verboden worden dat minderjarigen messen bij zich dragen. Dat moet worden geregeld in de wet. Verschillende burgemeesters in Nederland pleiten voor een landelijk messenverbod, waaronder burgemeester Jan Rijpstra van de gemeente Smallingerland.
Messen en andere steekwapens © ANP
Begin januari stelde de gemeente Smallingerland een verbod in op het hebben van een mes in openbare ruimtes. Dat deed de gemeente als reactie op het steekincident, waarbij de 16-jarige Roan Brilstra om het leven kwam. In navolging roepen nu ook de burgemeesters van Nissewaard en Ridderkerk op tot een landelijk verbod op het dragen van messen door minderjarigen. Ook in deze gemeenten zijn de afgelopen maanden steekincidenten geweest waarbij minderjarigen betrokken waren. De burgemeesters wijzen ook op steekpartijen op andere plaatsen in het land.
"We overleggen met elkaar om te kijken wat we samen kunnen doen en of we steun van de Tweede Kamer nodig hebben", zegt Rijpstra. Hij heeft de risicogebieden in de gemeente in kaart gebracht. In die gebieden kan, met toestemming van het Openbaar Ministerie, preventief worden gefouilleerd.

Aardappelmesje

Een volledig messenverbod is veel lastiger. Rijpstra: "Als je het landelijk wilt regelen, zul je dat in de wet moeten verankeren en dat kost natuurlijk meer tijd." Minster Grapperhaus, van justitie en veiligheid, heeft destijds al aangegeven dat hij een wet niet de beste oplossing vindt. "Je kunt ook met een aardappelmesje de straat oplopen en heel verkeerd gedrag vertonen en iemand neersteken. Je moet ook kijken hoe kun je bepaalde gevaarlijke situaties in gebieden voorkomen." De Tweede Kamer wil wel kijken hoe de regels kunnen worden aangescherpt.

Goede contacten

Rijpstra wil er in ieder geval zorgen dat er in de gemeente goede contacten zijn met scholen, jongerenwerkers en leerlingen zelf. "Hoe eerder je een signaal krijgt, des te eerder je kunt optreden. Maar we moeten in Nederland gewoon paal en perk zetten aan het zo gemakkelijk kunnen kopen van messen via internet", zegt Rijpstra. "Als minister Grapperhaus niet wil meewerken, heb ik mijn hoop gevestigd op de Tweede Kamer. Je moet ergens beginnen."
Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland
Een grote rol in dit probleem hebben de ouders. "Je kan als overheid ouders niet verplichten om hun kinderen op een bepaalde wijze op te voeden, maar ze hebben wel de verantwoordelijk om hun kinderen te vertellen wat wel en niet normaal is. Daar ontbreekt het helaas."