Bedrijven reizen niet naar China vanwege coronavirus; contact via mail

Friese bedrijven beginnen de gevolgen van het coronavirus in China te merken. Zo heeft een aantal grote Friese bedrijven met Chinese vestigingen besloten daar niet meer naar toe te gaan. Al het contact gaat nu via de mail en Skype.
© ANP
Het gaat daarbij onder andere om Paques in Balk en zuivelconcern Ausnutria Dairy Group in Heerenveen. Die laatste heeft regelmatig mensen uit China op excursie bij het bedrijf en ook dat ligt nu stil.

Productie

De productie in Nederland en China van de Friese bedrijven kan voorlopig wel gewoon doorgaan. De export van bijvoorbeeld babymelkpoeder verloopt normaal. Alleen de distributie in China zelf loopt vertraging op, maar kan desondanks gewoon doorgaan.
Woordvoerder An Moorman laat wel weten dat het bedrijf de populaire uitwisselingsprogramma's met zakenrelaties uit China voorlopig uitstelt. "Die klanten willen graag weten hoe wij onze producten maken", zegt ze. "Hoewel we veel uitnodiging van delegaties uit Azië hebben liggen, lijkt het ons verstandiger daar voorlopig niet op in te gaan."

HZPC

Bij aardappelhandel HZPC in Joure merken ze nog geen directe gevolgen. Wel zijn er zorgen, zo zegt directeur Gerard Backx. "Onze mensen reizen momenteel niet naar China. Dat wil zeggen dat vele zaken meer per mail en telefoon gedaan moeten worden. Dat kan wel even, maar niet voor lang. We willen dicht bij de markt blijven. Vooral als het voorjaar aanbreekt, zouden we er willen zijn."
Wat Backx wel merkt, is dat er minder patat wordt verkocht in China. Mensen gaan momenteel niet meer naar de restaurants en op termijn zal ook HZPC daar mogelijk de gevolgen van merken. "We leveren ook aan de fritesindustrie. Als bij hun de vraag wegvalt, kan dat ook enig effect hebben op de afzet van onze rassen op termijn." Hoe groot dat effect zal zijn, is maar lastig in te schatten, zegt Backx.