Marianne Thieme: "Aan de groene revolutie is niet te ontkomen"

Aan de groene revolutie is niet te ontkomen. Hoe het sentiment in het land of de wereld ook is: de economie verandert de komende jaren ingrijpend. Dat is de overtuiging van Marianne Thieme, de oud-partijleider van de Partij voor de Dieren. In Leeuwarden gaf ze gister een lezing over haar nieuwste boek 'Groeiend Verzet'.
© ANP
"Als je om je heen kijkt zie je veel wanhoop bij mensen. Ze zien dat het slechter gaat met de natuur en komen nu in actie. Neem bijvoorbeeld scholieren die staken, maar ook mensen die bedrijfjes beginnen met juist duurzame producten", zegt Thieme. Daar komt haar hoop ook vandaan. "Dit soort ontwikkelingen zijn vaak het begin van verandering."

Je moet bedrijven perspectief bieden

Toch merkt ook Thieme dat er veel weerstand is. Mensen die bang zijn voor alle kosten, niet weten hoe ze die moeten betalen. Maar ook mensen die ontkennen dat er een probleem is. Thieme: "Vaak als je in een samenleving tegenkracht ziet ontstaan dan ben je al op een kruispunt. Dan sta je op een drempel van verandering. Mensen voelen en zien om zich heen dat het anders is dan anders. Het is armoede dat we om ons heen zien. Maar ik zie ook dat er mensen zijn die bang zijn voor hun toekomst."
Reportage over Marianne Thieme
Om die groep, bijvoorbeeld boeren die intensief boeren, moet je volgens Thieme een goed perspectief bieden: "Dat doet de overheid niet. Ze bieden dat soort bedrijven geen perspectief. Die groep wordt nu gevraagd een offer te brengen maar er staat niets tegenover. dat kan niet." Dat geldt ook voor de 'gewone' burger. Als die nu subsidie wil krijgen voor het leggen van zonnepanelen, dan is dat veel te lastig. Thieme: "Ik heb net zelf mijn huis duurzaam gemaakt, Je wordt bijkans gek van alle regels. Dat moet makkelijker kunnen maar vooral ook goedkoper. Dan haal je mensen over om toch de stap te zetten."

Er moet wat gebeuren

Volgens Thieme staan we als land nu op een kruispunt en moeten er snel maatregelen genomen worden. "Ja, dit is een kantelpunt. Er moet nu iets gebeuren. Kijk om je heen, het is buiten warm. de bosbranden in Australië en noem maar op. Willen we de opwarming van de aarde binnen de perken houden dan moet er echt dit jaar iets gedaan worden."