Van der Pal week lang onderzoeksobject tijdens zwemtraining

Langs de kant van het zwembad pakt iemand van de medische begeleiders een elastische armband. Ultra-atleet Stefan van der Pal kijkt ontspannen hoe de naald in zijn arm verdwijnt. Drie buisjes bloed later zit er alweer een stuk verband om en wordt het voor Van der Pal bijna tijd om zijn zwembroek aan te trekken. Een nieuwe trainingsweek voor zijn Zwemelfstedentocht staat zondagavond op het punt van beginnen.
© Juan Wiersma
Op het programma deze week staan weer veel trainingsuren. Van zondag tot maandag 24 uur, dinsdag en woensdag twaalf en van donderdag op vrijdag opnieuw 24. Dat alles onder strenge medische begeleiding van sportarts Baukje Wiersma en huisarts en onderzoeker Marco Blanker. Voor beide dokters is het een unieke kans om onderzoek te doen en te kijken wat er gebeurt in het lichaam van iemand die zo intensief aan het sporten is.

Aan een kant ademen

Blanker: "We hebben nu net bloed afgenomen. Dan kijken we naar wat zijn bloedwaarden zijn voor de start van de training. Dan nemen we ook tijdens en na de training bloed af. Dat doen we de hele week. Dan kunnen we eigenlijk precieze bepalingen doen aan zijn lijf."
Baukje Wiersma is een oud-zwemster. Er valt haar direct wat op aan de zwemtechniek van Van der Pal: "Hij ademt naar een kant. Dat kan op een gegeven moment zorgen voor pijn. Want bedenk dat je zo'n beweging duizenden keren maakt. Maar goed, hij zwemt al een tijd zo en is dat gewend."
© Juan Wiersma

Het bloed wordt op alles nagekeken

Blanker is niet onbekend met het fenomeen Zwemelfstedentocht. Hij zat ook in het begeleidingsteam van Maarten van der Weijden. Hij wil aan de hand van de bloedwaarden van Van der Pal zien of die de tocht fysiek aankan. "Ik denk het wel. Maar je wil toch zekerheid hebben. We willen bijvoorbeeld uitsluiten dat Stefan bloedarmoede heeft. Je wil weten of je aan de veilige kant zit."
Harkje nei de reportaazje mei Stefan van der Pal
Zo wordt tijdens de week ook gekeken naar spierafbraak en het functioneren van de nieren. Voor beide artsen is Van der Pal en prachtig onderzoeksobject. Blanker: "Absoluut. Want er is bijna geen vergelijkingsmateriaal. Er zijn weinig sporters die zich zo goed laten onderzoeken. De meeste sporters die iets extreems doen, doen dat op het gevoel. Nu zijn we erbij en kunnen we het volgen."
Van der Pal zelf laat het allemaal over zich heen komen. Hij is blij dat hij weer het water in kan. "Ik heb er zin in. We hadden vrijdag de presentatie van de goede doelen en de datum van de tocht. Nu gaan we verder met de training. Ik voel me goed, heb een rustig weekend gehad en vandaag kunnen we lekker los."
Stefan van der Pal begint op donderdag 2 juli aan zijn zwemtocht langs de Elfsteden. Hij begint in Leeuwarden bij schouwburg De Harmonie. Met zijn tocht wil Van der Pal geld inzamelen voor drie goede doelen voor kinderen met kanker: Stichting Semmy, Make-A-Wish en Stichting KiKa. Mensen die willen sponsoren kunnen geld overmaken via de website it giet mâl.