Kustwacht waarschuwde dit jaar al 12 schepen voor zuidelijke vaarroute

De kustwacht heeft dit jaar twaalf schepen gewaarschuwd om niet de zuidelijke vaarroute boven de Waddeneilanden te nemen. Dat schrijft RTV Noord zondag. Vorige week werd al duidelijk dat schepen, ook bij storm, nog altijd de zuidelijke route gebruiken.
De farrûten boppe de Waadeilannen © Zembla
De waarschuwing wordt gegeven omdat de route gevaarlijk is bij golven van 5 meter en hoger. Alleen schepen langer dan 300 meter en breder dan 40 meter krijgen zo'n waarschuwing. Ze maken kans de zeebodem te raken. De ongunstige wind en golven kunnen leiden tot kantelen en slingeren van de schepen.

Op advies van de OVV

De waarschuwing komt op advies van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV). Die doet onderzoek naar de ramp met de MSC Zoe in januari van vorig jaar. Het schip verloor daarbij honderden containers.
Dit weekend heeft de Kustwacht vanwege storm Dennis twee schepen een waarschuwing gegeven. Een daarvan nam toch de zuidelijke vaarroute. "Die vond deze route toch veiliger dan de noordelijke route", zegt Edwin Granneman van de kustwacht. Het andere schip nam wel een andere route. De rest van de meldingen zijn gedaan bij de storm van vorig weekend en eerder in januari.
Het bericht dat schepen waarschuwt voor de zuidelijke vaarroute:
ZCZC PA60
Netherlands Coastguard
Navigational warning Nr. 60 100915 UTC JAN
TSS Terschelling - German Bight
ships with a length above 300 mtrs and a beam above 40 mtrs
navigating during seas with a wave height above 5 mtrs and
heavy weather conditions are at risk of grounding.
Alternative routing via TSS East Friesland
strongly recommended
NNNN
De Tweede Kamer wil dat de minister de zuidelijke vaarroute bij storm dicht gooit. Ook zou het advies van de Kustwacht verplicht moeten worden. Oud-burgemeester Albert de Hoop wil dat grote containerschepen altijd over de noordelijke vaarroute gaan.
In deze video legt de Kustwacht uit hoe het waarschuwingssysteem werkt: