Goud voor Kramer en De Vries op wereldkampioenschap ploegenachtervolging

Bij het WK afstanden in Salt Lake City zijn de Nederlandse mannen op de ploegenachtervolging wereldkampioen geworden. De ploeg, bestaande uit Friezen Sven Kramer en Douwe de Fries en Groninger Marcel Bosker, pakte goud in een nieuw wereldrecord van 3.34,67.
Douwe de Vries:
Goud foar Kramer en De Vries op wrâldkampioenskip ploege-efterfolging

"Dit is een heel mooi einde van het seizoen"

Douwe de Vries: "Ik ben hier hartstikke blij mee. Ik heb geen superseizoen achter de rug, was veel ziek. Op belangrijke momenten lukte het niet, dat is ook sport. Ik ben blij dat ik met het team kon meedoen en dat het supergoed ging. Dat we een wereldrecord schaatsen is fantastisch. Dit is een heel mooi einde van het seizoen."
Het was wel wennen in het nieuwe pak. "Het zit heel strak, vooral bij de nek en met de helm ben je ook minder snel, maar we waren nog sneller dat we dat hebben gecompenseerd. Dat geeft wel een kick."
© ANP
Eigenlijk zou Patrick Roest met beide Friezen in de baan komen, maar hij ging na afvallers op de 5 en 10 kilometers eerder op het wereldkampioenschap niet van start. Met vervanger Bosker kwam Nederlands als eerste van de favorieten op de baan. Op het snelle Amerikaanse ijs verliep de race van Kramer, De Vries en Bosker tegen Olympisch kampioen Noorwegen heel goed. Met name Kramer was sterk,maar ook De Vries kon op kop een paar snelle rondes neerzetten.

Japan komt dichtbij

Na de race van Nederland ging Japan heel snel van start. Ze reden een paar ronden onder de tijd van Nederland, maar konden dat niet vasthouden. Ze pakten het zilver. In de laatste race lukte het Canada en Rusland ook niet om de tijd van Nederland te verslaan. Wel was er brons voor Rusland.
Het oude wereldrecord (3.35,60) kwam uit 2013 en was van Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij. Vorig jaar werden Kramer, De Vries en Bosker ook al wereldkampioen.