Bijrol voor Friezen bij dertiende KPN Marathon Cup in Tilburg

Bij de dertiende wedstrijd van de KPN Marathon Cup op de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg stonden er bij de senioren geen Friezen op het podium. Bij de vrouwen werd Aggie Walsma vierde, terwijl Bart de Vries bij de mannen dezelfde plek haalde. Ids Bouma uit Oudehaske won bij de beloften.
© Tims Imaging
Bij de vrouwen ging de marathon over 80 ronden. In de eerste dertig rondes probeerden steeds schaatssters uit het peloton te ontsnappen, maar dat lukte niemand. Zo nu en dan kregen een paar vrouwen wat ruimte, maar voor de voorsprong te groot kon worden kwam het peloton weer terug.
Met nog twintig ronden te gaan ontsnapte een grote groep van elf dames, met onder andere Aggie Walsma uit Bolsward. Vijf rondes voor het einde pakte de kopgroep een ronde voorsprong en moesten de elf koplopers het afmaken. Bij het ingaan van de laatste ronde probeerde Walsma weg te komen, maar dat lukte haar niet.
In de eindsprint ging de winst naar Iris van der Stelt. Walsma werd de beste Friezinne op de vierde plek.

Bart de Vries vierde bij mannen

De mannen maakten in een wedstrijd over 125 ronden uit wie zou winnen in Tilburg. In het begin van de wedstrijd probeerden verschillende groepjes weg te komen, maar het peloton wilde niemand laten rijden.
Halverwege de wedstrijd ontsnapten Frank Vreugdenhil en Mats Stoltenborg. Ze pakten bijna honderd meter voorsprong en met hulp van een paar ploeggenoten werd dat zelfs een hele ronde. Met nog 31 ronden te gaan konden vier man aansluiten bij de koplopers: Bart de Vries, Kars Jansman, Crispijn Ariëns en Bart Hoolwerf.
De zes koplopers vielen in de laatste tien rondes uiteen in twee groepjes van drie. In de sprint bij het eerste drietal was Ariëns de snelste. Bart de Vries uit Heerenveen won de sprint in het tweede groepje en was met zijn vierde plek de beste Fries.

Oudehakse boven bij de beloften

Ids Bouma uit Oudehaske, zoon van oud-marathonschaatser Haico Bouma, was de snelste bij de beloften.
Er volgt nog één wedstrijd voor het eindklassement van de KPN Marathon Cup opgemaakt wordt. Die finale wordt op zaterdag 29 februari gereden in Leeuwarden.