Judoka Tornike Tsjakadoea naar Spelen: "Mijn dag kan niet meer stuk!"

De in Leeuwarden geboren Tornike Tsjakadoea is aangewezen voor de Olympische Spelen. De 23-jarige judoka moet dan wel vormbehoud tonen. Hij staat vijftiende op de wereldranglijst en werd door de bondscoach ingelicht.
© Omrop Fryslân
Het betekent veel voor Tsjakadoea dat hij in de selectie voor de Olympische Spelen opgenomen is. Hij debuteert op het grootste toernooi ter wereld. "Ik ben heel erg blij met deze nominatie. Het geeft mij heel veel motivatie. Het is geweldig nieuws."
Hij komt uit in de klasse tot 60 kilo. Qua punten staat Tsjakadoea veilig, maar als dan toch de bevestiging komt is dat wel fijn voor hem: "De bevestiging is extra zekerheid, dus mijn dag kan niet meer stuk." Tijd voor een feestje zou je zegge, maar daar wacht de judoka nog even mee. "Ik ga het pas vieren als ik een medaille haal."
Tornike Tsjakadoea over zijn nominatie
Door de nominatie staat er voor de Leeuwarder veel minder druk op de komende maanden. "Ja, eigenlijk wel. Het is natuurlijk wel iets groots. Je gaat altijd denken: stel nou dat het niet lukt. Dat geeft wel druk. Als je dan zulk nieuws krijgt, geeft dat een goed gevoel."
Het belangrijkste voor Tsjakadoea is nu dat hij fit moet blijven. Dat heeft consequenties voor zijn programma. "Ik ga wat voorzichtiger zijn en wat minder toernooien doen om de kans op een blessure te verkleinen."