Nieuwe kroeg 'De Herberg' in Waskemeer schenkt alleen alcoholvrij

Na jaren heeft Waskemeer weer een kroeg. Midden in het dorp is De Herberg geopend. Een plek waar mensen overdag een kop koffie, een broodje of een borrel kunnen krijgen. Het hele assortiment is alcoholvrij.
Der kin wer dronken wurde yn Waskemar, wol alkoholfrij
Een groep inwoners van Waskemeer kwam een paar jaar geleden op het idee om van De Herberg weer een kroeg te maken. Het dorp, met net meer dan 800 inwoners, heeft wel een dorpshuis, maar dat is alleen 's avonds open en zit bij de sportvelden aan de rand van het dorp.
Een ontmoetingsplek miste het dorp nog. "In Waskemeer is geen bakker, geen slager, geen winkel. Dus je komt elkaar niet meer tegen. Je weet niet meer wie een baby heeft gekregen of wie ziek is en wel een bloemetje kan gebruiken. Doel is dan ook dat De Herberg een ontmoetingsplaats wordt", vertelt Ieke Otter, bestuurslid van Stichting De Herberg.
© Omrop Fryslân
In De Herberg heeft eerder een kapsalon, een kroeg en daarna een eetcafé gezeten, maar de laatste jaren was het eetcafé alleen op afspraak open. Toen de eigenaresse ziek werd en De Herberg niet meer draaiende kon houden, heeft iemand het opgekocht. Een bestemming was er nog niet.
Het gebouw is door Stichting De Herberg teruggekocht. Het geld daarvoor kwam van allemaal mensen uit Waskemeer en omliggende dorpen. Daarnaast heeft de stichting subsidie van de gemeente en van het Mienskipsfûns gekregen.
De Herberg moet een ontmoetingsplek worden voor mensen die niet altijd naar het dorpshuis gaan of die graag overdag iets willen doen met andere mensen.
Ieke Otter - Stichting De Herberg
"In het plaatselijke krantje hier in de buurt hebben we een advertentie geplaatst. Of we ook geld van mensen konden lenen tegen twee procent rente. En het grote voordeel momenteel is, dat de banken geen rente geven. En bij ons kon je twee procent krijgen. En zo hebben we een bedrag van 250.000 kunnen ophalen", vertelt Ieke Otter van stichting De Herberg.
Dat De Herberg geen alcohol schenkt, is bewust. De stichting wil niet concurreren met het dorpshuis. Zo zal De Herberg ook geen activiteiten organiseren die ook al in het dorpshuis zijn.
"De Herberg moet een ontmoetingsplaats worden voor mensen die niet altijd naar het dorpshuis gaan of die overdag graag iets willen doen met andere mensen."
Lennie Bronsveld was in Waskemeer

Cursus

Van dinsdag tot en met zondag is De Herberg open, tussen 10:00 en 17:00 uur. Elke dag staan er twee vrijwilligers in de kroeg om de zaak te runnen.
In totaal zullen dertig vrijwilligers de kroeg draaiende houden. Niet iedereen had horeca-ervaring. Daarom hebben ze van een professional een cursus gekregen in biertappen, koken en serveren.
's Zomers zal de kroeg misschien langer open zijn, dan hopen de vrijwilligers dat veel fietsers langskomen voor wat lekkers.