PR voor Letitia de Jong op 500 meter, Femke Kok rijdt opnieuw wereldrecord voor junioren

Letitia de Jong is zesde geworden op de 500 meter van het WK afstanden. Ze reed in Salt Lake City 37,19 en dat is een persoonlijk record. Ook Femke Kok schreef opnieuw historie: ze scherpte haar eigen wereldrecord voor junioren verder aan. Kok finishte in 37,45 en dat was goed voor de negende plaats. De overwinning ging naar de Japanse Nao Kodaira.
© ANP

Records

De Jong reed in rit drie de beste tijd die ze ooit heeft gereden. Haar 37,19 is een persoonlijk record. Vorige week in Calgary had ze dat aangescherpt, maar daar reed de Veenwoudster nu bijna twee tienden af. Daarnaast is De Jong bij de vrouwen, op Jouster Thijsje Oenema na, de snelste Nederlander ooit op de 500 meter. Oenema is nog altijd houdster van het Nederlands record in 37,06.
Kok was voor De Jong de eerste Friezinne die in actie kwam op de 500 meter. Ze reed in de tweede rit en na een goede opening van 10,52 kon ze naar een wereldrecord voor junioren én een persoonlijk record rijden. Alleen in de laatste bocht had de schaatsster uit Nij Beets een klein foutje, maar veel tijd heeft dat haar niet gekost. 37,45 was haar eindtijd. Een maand geleden had Kok het wereldrecord voor junioren al aangescherpt naar 37,66. Daar gaat dus nu weer meer dan twee tienden af.
Letitia de Jong over haar 500 meter

"Hartstikke tevreden"

De Jong is blij met haar persoonlijke record, maar had toch stiekem gehoopt op meer. "Jammer dat ik tekort kwam voor het Nederlandse record. Dat was helemaal fantastisch geweest. Maar, al met al, de zesde plek. Ik reed een hartstikke goeie race en ben hartstikke tevreden." Vrijdag haalde De Jong, met Kok, ook al goud op de teamsprint. "Ik ben gewoon goed aan het rijden. Ik heb zin in morgen." De Jong rijdt zaterdag ook nog de 1000 meter.
Femke Kok over haar 500 meter

"Geen spijt"

De 37,45 van Kok is een tijd waar ze blij mee is. "Het is ook nog eens mijn snelste rondje ooit", vertelt ze. Toch baalt ze wel van de laatste bocht. Daarin maakte ze een kleine fout: "Ik was heel gespannen, omdat ik later moest starten vanwege een ijsreparatie. Ik sneed de bocht verkeerd aan en daardoor kon ik hem niet helemaal lekker doorlopen."
Na het goede NK afstanden eind december twijfelde Kok of ze hier op dit WK voor senioren moest schaatsen. Volgende week is namelijk het WK voor junioren waar ze ook wil rijden. "Ik heb een superleuk weekend gehad. Dat je mag schaatsen tussen al die grote namen is toch wel echt speciaal. En dat je dan ook nog in de top tien eindigt. Ik heb zeker geen spijt van de keuze."

Overwinning

De wereldtitel op de 500 meter ging naar Nao Kodaira, die met 36,69 sneller was dan de Russinnen Angelina Golikova (36,74) en Olga Fatkulina (36,78).

Uitslag 500 meter vrouwen

1. Nao Kodaira 36,69
2. Angelina Golikova 36,74
3. Olga Fatkulina 36,78
4. Vanessa Herzog 36,96
5. Kimi Goetz 37,18
6. Letitia de Jong 37,19
9. Femke Kok 37,45

Mannen

Wereldrecordhouder Pavel Kulizhnikov reed naar de wereldtitel bij de mannen. Hij verbeterde zijn eigen wereldrecord niet, daar zat de Rus net een tiende boven. Zijn 33,72 was bij deze 500 meter verreweg de snelste tijd. Als tweede eindigde Kulizhnikov zijn landgenoot Ruslan Murashov in 33,99. Het brons ging naar Japanner Tatsuya Shinyama.
De beste Nederlander was Kai Verbij, die in 34,32 als tiende eindigde.