De Jong, Wüst en Wijfje rijden naar zilver op de ploegenachtervolging

Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Melissa Wijfje zijn tweede geworden op de ploegenachtervolging van het WK afstanden. De Nederlandse vrouwen kwamen in de laatste rit niet aan de tijd van Japan, dat met 2.50,76 een nieuw wereldrecord reed.
Melissa Wijfje, Antoinette de Jong en Ireen Wüst op de ploege-efterfolging © ANP

Grote Friese inbreng

De Nederlandse ploeg bestond uit twee Friezinnen: Antoinette de Jong en Ireen Wüst. Maar daar bleef de Friese inbreng niet bij, want de derde rijdster was Melissa Wijfje, die voor het Gewest Fryslân rijdt.
In de derde van vier ritten kwam Japan in actie en zij zetten de standaard hoog voor Nederland, dat in de laatste rit tegen Canada moest rijden. Japan reed met 2.50,76 namelijk een wereldrecord. Tot halverwege de race zaten de Nederlandse vrouwen net boven de tijd van de Japanners, maar in de laatste rondjes liep het verschil te hard op. Daardoor eindigden De Jong, Wüst en Wijfje een kleine twee seconden achter Japan. Het 2.52,64 van Nederland was wel goed voor een nationaal record.
Antoinette de Jong

"Dubbel gevoel"

De Jong houdt een 'dubbel gevoel' over aan de ploegenachtervolging. "Ik weet dat het nog veel beter kan, maar het kwam er op dit moment niet uit. In het begin reden we best goed en zat er rust in. Op een bepaald moment ging die rust eruit. Dan lopen mijn voeten mega vol en dan merk ik dat ik er in de laatste rondes heel veel moeite mee heb. Dat is killing op deze hoogte. Alleen we mogen toch wel blij zijn met deze zilveren plak op dit moment", vertelde de Rottumse na afloop in Salt Lake City.

Uitslag ploegenachtervolging vrouwen

1. Japan 2.50,76
2. Nederland 2.52,64
3. Canada 2.53,61
4. Rusland 2.53,91
5. Polen 2.59,23