Succesvolle rentree Sjinkie Knegt: relayploeg naar halve finale

Sjinkie Knegt heeft vrijdagavond in Dordrecht zijn officiële rentree in het shorttrack gemaakt. Hij stond bij de wereldbekerfinale aan de start bij de relay bij de mannen. De ploeg werd derde in de kwartfinale, maar de tijd was snel genoeg om met de hakken over de sloot door te gaan naar de halve finale. Die is zaterdagmiddag.
Sjinkie Knegt by syn rentree yn Dordrecht © www.orange-pictures.nl
Knegt zijn laatste wedstrijd was meer dan een jaar geleden. Begin 2019 raakte hij gewond na een ongeluk met de houtkachel. Maandag werd duidelijk dat Knegt dit weekeinde in actie zou komen op de individuele afstandne. Daarvoor kreeg hij een wildcard, zodat hij de kwalificatie over kon slaan. Zaterdag rijdt hij de 1,500 meter en zondag de 1.000 meter. Of hij ook mee zou doen aan de relay, was nog afwachten. Dat werd vrijdagavond pas bekend.
Eerder op de dag had Suzanne Schulting de kwalificatieronde op de 1.000 en 1.500 al overleeft. Ze won haar heat en plaatst zich voor het hoofdtoernooi op zaterdag en zondag. Schulting kan dit weekeinde winnares worden van het wereldbekerklassement op de twee afstanden.
© ANP
Sven Roes wûn ek knap syn heat op de 1.500 meter troch ûnder oare de Koreaan Kim Dong Wook foar te bliuwen. Rianne de Vries waard op deselde ôfstân by de froulju útskeakele. Se waard op grutte efterstân fjirde yn har heat. Ek Daan Breeuwsma oerlibbe de kwalifikaasje net. Hy waard op de earste 1.000 meter twadde yn syn heat en syn tiid wie net snel genôch om as tiidrapste troch te gean. Itzhak de Laat pleatst him wol foar de kwartfinales op de 1.000 meter. Op de twadde 1.000 meter wist Breeuwsma wol de kwartfinale te berikken, troch syn heat te winnen.
Letter op de middei slagge it De Laat ek om him te pleatsen foar de kwartfinale op de 500 meter. Hy waard earste yn syn heat. Roes syn tredde plak wie net genôch.
By de froulju gong net allinnich Schulting troch op de 1.000 meter, ek Rianne de Vries pleatste har foar de kwartfinale. Se waard twadde yn har heat en har tiid wie rap genôch.

Relay

De mixed relay haalde het niet in de kwartfinale. Het team, dat naast de Friezen Schulting, De Laat en Breeuwsma bestond uit Lara van Ruijven, werd derde achter China en Japan. Daarna haalde de vrouwenploeg wel met overtuiging de halve finale. Schulting, De Vries, Van Ruijven en Yara van Kerkhof werden eerste in hun kwartfinale.
Een uur voor de start maakte bondscoach Jeroen Otter bekend dat Knegt in de mannenrelayploeg opgenomen was. Nederland bestond zelfs uit een volledig Fries team: naast Knegt deden Daan Breeuwsma, Sven Roes en Itzhak de Laat mee. De ploeg ging lang aan de leiding in de kwartfinale, maar werd in de laatste rondjes ingehaald door Zuid-Korea en Canada. Die landen waren door een plaats bij de eerste twee zeker van de halve finale. Later werd duidelijk dat ook Nederland het haalde, omdat de tijd sneller was dan die van Kazachstan, de nummer drie in de laatste kwartfinale.