Dertien hengsten in Lauwersmeer naar de slacht gebracht

Dertien paarden die in het natuurgebied Lauwersmeer liepen, zijn naar de slacht gebracht. De hengsten waren van het Oostvaardersveld in Flevoland overgebracht naar het gebied op de Fries-Groningse grens, maar volgens Staatsbosbeheer waren ze 'te opdwingerig' voor mensen. "Het was moeilijk voor fietsers en wandelaars om erlangs te komen", zegt boswachter Jaap Kloosterhuis tegen RTV Noord.
© RTV Noord, Steven Radersma
Natuurorganisaties die groepen wilde koeien en paarden beheren, laten geregeld dieren slachten. Dat is soms vanwege het gedrag van de dieren, maar ook om kuddes te verjongen, inteelt te voorkomen en een te grote aanwas af te remmen. Vlees van geslachte dieren wordt verkocht als 'wildernisvlees'.
In Lauwersmeer is ruimte voor zo'n 250 konikpaarden. Iedere twee jaar worden tientallen dieren uit de groep gehaald. De 28 merries die ook zijn overgekomen uit het Oostvaardersveld, blijven nog wel in Lauwersmeer. De brutalere hengsten zorgden het afgelopen jaar voor wat incidenten met wandelaars en fietsers. "We kregen klachten. Wandelaars vonden de paarden opdringerig", zegt Kloosterhuis. "Onze eigen konikpaarden zijn heel schuw. Maar deze paarden zijn op hun vorige plek vast vaak in aanraking gekomen met mensen en gevoerd."