Kamerfractie PvdA wil opheldering over vergunningen vliegbasis Leeuwarden

De PvdA-fractie in Den Haag heeft Kamerfragen gesteld over de vergunningen van de vliegbasis Leeuwarden. Uit stukken van de Inspectie Leefomgeving en Transport zou blijken dat de vliegbasis niet de goede vergunningen heeft om uit te breiden en zich dus niet aan de milieuregels houdt.
De fleanbasis yn Ljouwert © ANP
Volgens woordvoerder John Kerstens eist de PvdA nu opheldering van minister Ank Bijleveld van Defensie. De Tweede Kamerfractie vindt dat de overheid in zo'n geval het goede voorbeeld moet geven en defensie zich als 'goede buurman' moet gedragen. Vooral als het gaat om kwetsbare dossiers die de omgeving en omwoners van de vliegbasis hard raken.
Mocht alles wel volgens de regels zijn, dan wil Kerstens dat Defensie zo snel mogelijk de juist vergunningen op tafel legt. De kwestie ligt gevoelig, vooral na de komst van de F-35 naar Leeuwarden.

'Effect op natuurgebieden niet meegenomen'

Ook advocaat Gina Kamsma uit Leeuwarden geeft aan dat de vliegbasis Leeuwarden niet de goede omgevingsvergunning heeft. Volgens haar is het effect op beschermde natuurgebieden ook niet meegenomen in de toekomstige besluitvorming. Kamsma denkt dat het belang van Defensie zwaar telt en de situatie wordt geaccepteerd zolang de geëiste vergunningen er nog niet liggen. Het beantwoorden van de Kamervragen moet binnen drie weken plaatsvinden.