Schadevergoeding voor nabestaanden militair Aldert Poortema

Defensie gaat een schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van de 22-jarige militair Aldert Poortema van IJlst. Hij kwam in 2008, samen met de 20-jarige Wesley Schol, in Afghanistan om het leven door eigen vuur. De families zijn donderdag door minister Bijleveld op de hoogte gebracht van de regeling.
© Omrop Fryslân
Poortema en Scholen kwamen in januari 2008 om het leven in de Afghaanse provincie Uruzgan. Het weer was toen slecht en door het ontbreken van maanlicht zouden de nachtkijkers van de militairen niet werken. Toen de militairen hun posities in moesten nemen, was het niet duidelijk wie waar zat. Zo kon het gebeuren dat collega's werden aangezien voor de vijand.

Serie fouten

Uit onderzoek bleek dat Poortema en Schol omkwamen door een serie fouten die te voorkomen waren geweest. De nabestaanden stelden om die reden Defensie aansprakelijk. Die aansprakelijkheid heeft minister Bijleveld kortgeleden erkend in een bezoek aan de nabestaanden, zegt advocaat Diekstra. Aan dat bezoek heeft de familie een goed gevoel overgehouden. "We konden ons verhaal goed kwijt in onze eigen vertrouwde omgeving", zegt Marian Poortema.

Brief

"Wat alleen heel zuur is, is de brief die we deze week hebben gekregen." Na Bijleveld haar bezoek heeft Defensie zijn aansprakelijkheid bevestigd in een brief aan de nabestaanden. In dat schrijven staat dat er een vergoeding komt, maar ook dat Defensie de begrafeniskosten al heeft betaald. In de brief is ook een voorstel gedaan over de hoogte van de schadevergoeding. Daar wordt nog over gesproken.

Gemengde gevoelens

Voor de familie Poortema geeft de regeling gemengde gevoelens. Aan de ene kant zijn ze blij dat Defensie erkent dat ze aansprakelijk zijn. Hun zoon krijgen ze er alleen niet mee terug.
De ouders van Poortema spanden eerder een procedure aan om onder anderen de verantwoordelijk commandant te vervolgen voor fouten. Het gerechtshof in Arhem wees die eis in 2010 af.
Verslaggever Hayo Bootsma